BH-Gas, Plinacro, Montenegro Bonus i Albgaz osnivaju IAP kompaniju

0
969
Iz Energoinvesta odgovorili ministru Bečareviću o zahtjevu za sniženje cijena plina za 30 posto

Skupštini BH-Gasa danas je usvojila set finansijskih izvještaja za 2018. godinu, koju je završila sa dobiti od 3,16 miliona KM, a koji će reinvestirati u razvojne infrastrukturne projekte.
Takođe, Skupština BH-Gasa je usvojila i osnivačke akte za formiranje kompanije IAP (Jonsko-jadranski gasovod), koja podrazumijeva osnivanje projektne kompanije u kojoj će ravnopravno učešće imati predstavnici četiri zemlje: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.
Kompanije Plinacro, BH-Gas, Montenegro Bonus i Albgaz će imati podjednaki udio u novoj kompaniji, čije se osnivanje očekuje u narednom periodu i čije sjedište je predviđeno da bude u Splitu. “Razlozi koji su rukovodili ove četiri zemlje da svaka sa svoje strane uputi prijedloge svojim vlasnicima za formiranje IAP kompanije su izrada studija i projekata za gasovod, kao i obezbjeđenje novčanih sredstava, kako bi se krenulo u izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda”, saopćeno je iz BH Gasa koji je sredstva po osnovu osiguranja osnivačkog udjela predvidio poslovnim planom za 2019. godinu.
Ovaj gasovod bi bio nastavak gasovoda TAP, koji je u završnoj fazi izgradnje. Bosna i Hercegovina svoje učešće zasniva i na projektu Južna interkonekcija, koji bi bio nedvojivi dio projekta IAP, preko kojeg bi se u slučaju da bude izgrađen i podržan od EU diverzificirali izvori i pravci snabdjevanja za sve ove zemlje prirodnim gasom iz Azerbejdžana.
“Ovo je još jedan pokazatelj pune podrške Vlade FBiH u obezbjeđenju sigurnosti snabdjevanja, kako BiH tako i FBiH prirodnim gasom, te mogućnosti diverzifikacije izvora snabdjevanja, čime bi se zadovoljili svi standardi EU”, saopćeno je iz BH Gasa.