BH-Gas, Plinacro, Montenegro Bonus i Albgaz osnivaju IAP kompaniju

0
724
Vlada FBiH zadužila čelne ljude Energoinvesta i BH Gasa da poštuju Uredbu o regulaciji gasne privrede

Skupštini BH-Gasa danas je usvojila set finansijskih izvještaja za 2018. godinu, koju je završila sa dobiti od 3,16 miliona KM, a koji će reinvestirati u razvojne infrastrukturne projekte.
Takođe, Skupština BH-Gasa je usvojila i osnivačke akte za formiranje kompanije IAP (Jonsko-jadranski gasovod), koja podrazumijeva osnivanje projektne kompanije u kojoj će ravnopravno učešće imati predstavnici četiri zemlje: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.
Kompanije Plinacro, BH-Gas, Montenegro Bonus i Albgaz će imati podjednaki udio u novoj kompaniji, čije se osnivanje očekuje u narednom periodu i čije sjedište je predviđeno da bude u Splitu. “Razlozi koji su rukovodili ove četiri zemlje da svaka sa svoje strane uputi prijedloge svojim vlasnicima za formiranje IAP kompanije su izrada studija i projekata za gasovod, kao i obezbjeđenje novčanih sredstava, kako bi se krenulo u izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda”, saopćeno je iz BH Gasa koji je sredstva po osnovu osiguranja osnivačkog udjela predvidio poslovnim planom za 2019. godinu.
Ovaj gasovod bi bio nastavak gasovoda TAP, koji je u završnoj fazi izgradnje. Bosna i Hercegovina svoje učešće zasniva i na projektu Južna interkonekcija, koji bi bio nedvojivi dio projekta IAP, preko kojeg bi se u slučaju da bude izgrađen i podržan od EU diverzificirali izvori i pravci snabdjevanja za sve ove zemlje prirodnim gasom iz Azerbejdžana.
“Ovo je još jedan pokazatelj pune podrške Vlade FBiH u obezbjeđenju sigurnosti snabdjevanja, kako BiH tako i FBiH prirodnim gasom, te mogućnosti diverzifikacije izvora snabdjevanja, čime bi se zadovoljili svi standardi EU”, saopćeno je iz BH Gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here