BH Telecom: 3.443 učenika dobilo besplatan pristup internetu

0
359
Pored besplatnog pristupa internetu, učenicima obezbjeđeno ukupno 320 tableta i 20 laptopa

S ciljem nesmetanog odvijanja online nastave za vrijeme pandemije Covid-19, kompanija BH Telecom je stavila na raspolaganje obrazovnim institucijama svoje tehnološke kapacitete IPTV platforme i Enterprise Cloud-a. Međutim, tokom realizacije online nastave uočeno je da veliki broj učenika nema pristup internetu ili potrebnu računarsku opremu.
Kako bi se i ovim učenicima omogućilo praćenje online nastave, BH Telecom je uputio poziv osnovnim i srednjim školama da dostave podatke o učenicima koji trenutno nemaju omogućen pristup internetu kako bi, u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima i mrežnim kapacitetima, omogućio pristup online nastavi što većem broju učenika.
Pozivu su se odazvale 403 osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine i iskazale potrebu za omogućavanje internet pristupa za 4.397 učenika osnovnih škola i 645 učenika srednjih škola.
Tehničke službe BH Telecoma su, uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite, do sada omogućile besplatan mobilni pristup internetu za 3.265 učenika, a 178 učenika je dobilo besplatan pristup internetu putem ADSL-a. Između ostalog, 130 Ultra start paketa za besplatni mobilni internet je dodijeljeno Edukativnom centru Nova Kasaba koji pohađaju djeca iz Konjević Polja i okolnih mjesta.
S obzirom na iskazane zahtjeve, u toku su priključenja i za ostale učenike te će i njima uskoro biti omogućeno praćenje online nastave, a u planu je podjela još 1.000 Ultra start paketa za učenike osnovnih i srednjih škola.
Brojne partnerske kompanije i organizacije su prepoznale značaj ove aktivnosti koju je realizirao BH Telecom i priključile su se kroz dodjelu tableta i laptopa učenicima širom BiH, a u skladu sa iskazanim potrebama škola.
Na ovaj način je, pored besplatnog pristupa internetu, učenicima obezbjeđeno ukupno 320 tableta i 20 laptopa od čega je kompanija Klika donirala 130 tableta, organizacija Save the Children 140 tableta, kompanija Comtrade 20 laptopa i Ministarstvo obrazovanja Turske 50 tableta.
Aktivnost prijave i aktivacije fiksnog i mobilnog interneta odvija se posredstvom škola, a pozitivne reakcije učenika, nastavnog osoblja i roditelja će svakako biti dodatni poticaj da se učini sve da svakom učeniku bude omogućen pristup internetu i online nastavi. Pristup i korištenje interneta koji bude omogućen djeci kao rezultat ovog javnog poziva biće besplatan dok traje vanredna situacija izazvana korona virusom.
Ovo je još jedna u nizu aktivnosti u sklopu kampanje ‘Ostanimo povezani. Sad više nego ikad’ kojom BH Telecom želi pružiti podršku građanima kako bi im život u ovim vanrednim okolnostima učinio lakšim.