BH Telecom izdvojio 15 miliona KM za startupe s ciljem digitalnog razvoja

0
655
Kahriman: BH Telecom za sedam mjeseci 2021. ostvario dobit veću za 16,1 milion KM u odnosu na prethodnu godinu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić otvorio je danas u Sarajevu treću poslovno-tehnološku konferenciju BH Telecoma pod nazivom ‘SarajevoTechLab3’. Konferencija se održava pod motom ‘snaga inovacije’, a okuplja preko 150 ICT i IT učesnika.
Premijer Novalić je kazao kako je BH Telecom lider na bh. telekomunikacijskom tržištu i jedan od najuspješnijih javnih kompanija.
“Ponosni smo što BH Telecom prepoznaje globalne trednove u informacijsko-komunikacijskoj industriji. Kontinuirano podržava razvoj novih inovativnih ideja i poslovnih modela iz smart okruženja, s posebnim naglaskom na mlade jer im pruža priliku da ostvare različite benefite pomoću kojih će njihove poslovne ideje razviti u uspješan biznis”, rekao je Novalić.

Premijer Novalić otvorio konferenciju BH Telecoma ‘SarajevoTechLab3’

Naglasio je kako je IT sektor jedan od najbrže rastućih privrednih sektora u FBiH i Vlada Federacije BiH ga je prepoznala kao stratešku granu razvoja.
“Kompanija BH Telecom je za sedam mjeseci ove godine ostvarila dobit veću za 16,1 milion KM u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se da će u 2021. godini zabilježiti rekordnu dobit”, poručio je direktor ove kompanije Sedin Kahriman.
Podsjetio je kako se konferencija održava povodom 5. septembra, Dana BH Telecoma, kojim se prisjećaju 5. septembra 1993. godine kada je prekinuta telekomunikacijska blokada BiH i uspostavljena prva međunarodna satelitska veza Sarajevo-Bern korištenjem koda ‘387’.
“Danas smo s ponosom objavili javni poziv za sve kompanije, startupove, univerizete, koji koristeći napredne tehnologija mogu doprinijeti izgradnji novih servisa i boljeg digitalnog društva. Za te namjene BH Telecom izdvojio je 15 miliona KM za naredni trogodišnji period”, kazao je Kahriman.
Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je kako BH Telecom predstavlja primjer kvalitetnog strateškog razvoja i poslovanja, te podstiče stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.