DigitalBIZ: Održan susret digitalnih inovacijskih centara u BiH

0
511
DigitalBIZ okupio predstavnike institucija i digitalnih inovacijskih centara u BiH

U organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) danas je održan DigitalBIZ događaj koji je na jednom mjestu okupio predstavnike institucija i digitalnih inovacijskih centara u BiH.
Cilj današnjeg događaja održanog pod nazivom ‘Digitalna transformacija privrede BiH – uloga organizacija za razvoj poslovanja’ bio je umrežavanje relevantnih organizacija koje su dio UNDP programa jačanja digitalnih inovacijskih centara projekta DigitalBIZ. Tim povodom, danas su predstavljene organizacije (digitalni inovacijski centri) i njihove projektne ideje usmjerene na jačanje kapaciteta i digitalne transformacije mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH.
Zana Karkin, koordinatorica projekta istakla je da DigitalBIZ predviđa podršku za institucionalne partnere, preduzeća i druge ključne aktere u korištenju digitalne ekonomije kao sredstva za povećanje produktivnosti postojećih ekonomskih sektora, rastućih novih tržišta, kao i ubrzanje ekonomskog rasta.
U toku prethodnog perioda predstavnici digitalnih inovacijskih centara i predstavnici institucija imali su priliku proći obuke i upoznati se konceptom digitalne ekonomije i digitalizacije mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), te diskutovati o aktuelnim trendovima i dobrim praksama, razmatrajući potencijalne rizike i izazove digitalizacije, ali i prednosti i mogućnosti koje se pružaju za ubrzan razvoj BiH.
U projektu DigitalBIZ učestvuju Privredna komora Republike Srpske, Agencija za razvoj općine Tešanj TRA, Zenička razvojna agencija ZEDA, Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak / INTERA Tehnološki Park , Inovacioni centar Banja Luka, Njemački centar za robotiku/ Industrial Automation, Razvojna agencija Žepče, Privredna komora Federacije BiH, Inovacioni centar za održivi razvoj (InCOR) Grada Bijeljina, Centar za izvrsnost u poduzetništvu (CIP) Sarajevo / Udruženje trenera CEFE u BiH, Razvojna agencija Republike Srpske (RARS), Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG) i Razvojna agencija Grada Trebinja (TREDEA).
Događaj je završen diskusijom o temi ‘Prilike i izazovi digitalne transformacije privrede’, dok će u narednom periodu UNDP podržati najbolje ideje digitalnih inovacijskih centara usmjerene na jačanje kapaciteta i digitalne transformacije mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH.
Dodatno, DigitalBIZ projekat provodi procjenu digitalne performanse i spremnosti preduzeća putem besplatnog online alata ‘Digitalni puls’. U konačnici, DigitalBIZ planira primijeniti mjere podrške za digitalizaciju mikro, mala i srednja preduzeća, uključujući obuku i mentorstvo, te pružanje poticaja u cilju digitalne transformacije njihovog poslovanja.
Više informacija o alatu Digitalni puls dostupno je putem web stranice digitalnaekonomija.ba.