BH Voz krenuo iz Sarajeva za Bihać

0
1158
U narednih sedam dana besplatna vožnja vozom na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo

Nakon završetka projekta sanacije kontaktne mreže na dionici Unske pruge Blatna – Bihać u dužini od 47 km, promotivni BH Voz za Bihać jutros je svečano krenuo sa Željezničke stanice Sarajevo.
Realizacijom ovog projekta, Željeznice FBiH su ispunile svoj cilj da povežu sve veće bh. gradove u jedinstvenu željezničku putničku mrežu, što će omogućiti i nove razvojne projekte koji će biti u funkciji građana i bh. privrede.
Uz sanaciju kontaktne mreže, Željeznice FBiH su radile i na uređenju stanica Bihać, Cazin Srbljani, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za prihvat putnika.
Prema planiranom Redu vožnje za 2017/2018. godinu, BH voz će kretati iz Sarajeva u 16 sati, a u Bihać će stizati u 00,28 sati. Iz Bihaća voz će kretati u 01,57 sat, a u Sarajevo će stizati u 10,28 sati.
Željeznice Federacije BiH nastoje putnicima pružiti što povoljniju cijenu putovanja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo, te će karta u jednom smjeru koštati 36,70 KM, a povratna karta 59,10 KM sa popustima koje putnici ostvaruju po odgovarajućim osnovama.
Pored povlastice za povratna putovanja ŽFBiH, u skladu sa svojom komercijalnom politikom, nude putnicima i čitav niz drugih komercijalnih povlastica za određene kategorije putnika. Povlastica od 30% odobrava se kod putovanja u grupi od najmanje 6 odraslih putnika. Istu povlasticu uživaju i studenti, penzioneri, lica starija od 60 godina života, novinari i ratni vojni invalidi.
Djeca starosne dobi od 4 do 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci, kao i grupe veće od 30 putnika imaju povlasticu 50% od redovne vozne cijene. Kod korištenja povlastice putnici moraju imati propisan osnov za povlasticu.
Djeca do 4 godine starosti ostvaruju pravo na besplatnu vožnju.
Vozovi sa Talgo garniturama koji će saobraćati na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo imaju u svom sastavu i kola za spavanje, ukupno pet kabina sa dva posteljna mjesta u svakoj kabini. Vozna karta sa dodatkom za korištenje posteljnog mjesta u kolima za spavanje za jedan pravac na relaciji Sarajevo-Bihać, odnosno Bihać-Sarajevo iznosi 60,70 KM, saopćeno je iz Željeznica FBiH.