BHRT: Prihodi od RTV takse lani smanjeni za 800 hiljada KM

0
129
Imenovani urednici programa na BH Radiju 1

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), nakon provedene konkursne procedure, danas je na sjednici dao saglasnost na imenovanje urednika programa na BH Radiju 1.
Na osnovu liste najuspješnijih kandidata, saglasnost za imenovanje na poziciju urednice Informativnog programa dobila je Angela Cvitanović, dosadašnja urednica na BHT 1, za urednika Muzičkog programa imenovan je Samir Čulić, a urednicu Zabavno-vođenog programa imenovana je Ljiljana Pepović. Mandat urednika programa traje 5 godine.
Upravni odbor prihvatio je sugestiju Komisije za izbor kandidata da se za urednika Sportskog programa ponovi natječaj, jer se prijavio samo jedan kandidat.
Upravni odbor, razmatrao je između ostalog, i Prijedlog mjera finansijske sanacije i konsolidacije Radio televizije Bosne i Hercegovine koja se godinama suočava sa padom prihoda od RTV takse i nemogućnosti naplate prihoda koji ovoj kući pripada po Zakonu. Tako je u prošloj godini zabilježen pad prihoda od RTV takse u visini od blizu 800 hiljada KM, a kao poljedica blokade računa od Poreske uprave FBiH, BHRT je ostao bez 1,4 miliona KM.
Uprkos velikim finansijsim problemima BHRT nastavlja svoju misiju, uključujići i obezbjeđenje prenosa Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.
Kako bi obezbijedili rad ovog javnog servisa, menadžemnt BHRT napravio je plan smanjivanja broja uposlenih, pripremio niz konkretnih mjera štednje i nastavak aktivnosti na naplati svojih potraživanja koja su predmet sudskih postupaka. U planu je iznajmljivanje prostora te prodaja zemljišta koja je u vlasništvu BHRT-a, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.