BiH: BDP u prvom kvartalu porastao dva posto

0
1009
Najveći realni rast BDP-a zabilježen je u području Informacije i komunikacije, za 7,9%

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini u prvom tromjesečju 2020. godine, u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, iznosio je dva posto.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u prvom tromjesečju 2020. godine od 0,3% u odnosu na prethodno tromjesečje.
Promatrano po područjima klasifikacije djelatnosti u prvom kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period lani, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Informacije i komunikacije 8,4% i Ostale uslužne djelatnosti 7,8%.
Realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Prerađivačka industrija 5,8% i Građevinarstvo 2,8%.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, realni rast BDP-a prema rashodnom pristupu, u prvom tromjesečju 2020. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 2 posto.
Sezonski podešena serija podataka pokazuje rast BDP u prvom tromjesečju 2020. godine od 0,1% u odnosu na prethodno tromjesečje.
Promatrano prema kategorijama BDP-a prema rashodnom pristupu u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isti period lani, realni rast zabilježen je kod kategorija: Potrošnja kućanstava 2% i potrošnja države 0,9%, dok je pad zabilježen kod bruto investicije -2,7%, izvoza roba i usluga -1,8% i uvoz roba i usluga -2,9%.