BiH od MMF-a može dobiti 165 miliona eura zbog pandemije koronavirusa

0
351
Tegeltija razgovarao sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Andrew Jewellom (Foto: Arhiv)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je u Sarajevu održao sastanak sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Endru Džuelom (Andrew Jewell) na kome je razgovarano o mogućnostima podrške Bosni i Hercegovini u finansiranju posljedica prouzrokovanih koronavirusom (Covid-19).
Tokom sastanka rezidentni predstavnik MMF-a Džuel upoznao je Tegeltiju da je MMF, zbog proglašenja globalne pandemije koronavirusa, za sve zemlje članice stavio na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara sredstava putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti, a kakve su trenutno proglašene u BiH.
U skladu sa tim, zemljama članicama MMF-a u vanrednim ili posebnim situacijama odobravaju se sredstva do iznosa 50% od uplaćene kvote, prema čemu bi BiH na raspolaganje bilo stavljeno oko 165 miliona eura.
S obzirom da se radi o posebnoj kreditnoj liniji, u ovim slučajevima primjenjuje se ubrzana procedura realizacije pomenutog aranžmana, te se očekuje da nakon završetka svih procedura sredstva odobrena Bosni i Hercegovini mogu biti operativna u mjesecu maju.
Tegeltija se ovom prilikom zahvalio Džuelu na brzom odgovoru MMF-a u vezi krizne situacije u BiH i informisao ga da se odobrena sredstva planiraju upotrijebiti za potrebe finansiranja troškova u zdravstvenom sistemu, kao i za direktnu podršku privredi u BiH, te iskazao spremnost da se sa MMF-om otpočnu razgovori oko novog aranžmana za BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.