BiH dobila američku donaciju 96.000 doza vakcine Moderna

0
368
Donacija Moderna vakcina iz SAD za BiH dopremljena na sarajevski aerodrom

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo jutros je stigla donacija 96.000 doza Moderna vakcina protiv Covid-19, koje je Vlada SAD donirala BiH.
Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je ovu količinu u skladu sa trenutnom potražnjom za vakcinama u BiH. Ove vakcine osigurat će imunitet za 48.000 građana BiH i bit će distribuirana širom BiH.
Primopredaji vakcina Moderna prisustvovala je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, te zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u Sarajevu Deborah Mennuti.
“Vrlo sam ponosna što možemo podijeliti ove doze vakcina sa građanima Bosne i Hercegovine. BiH može računati na Sjedinjene Države, kao prijatelja i partnera da ćemo uraditi svoj dio posla da podržimo vaše napore u borbi protiv pandemije i oporavku ekonomije”, kazala je Deborah Mennuti.
Od samog početka globalne pandemije, kada je američka vojska zračnim putem dopremila medicinske potrepštine u BiH, SAD je demonstrirao svoju jasnu privrženost građanima BiH, saopćeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.
USAID je donirao 11,2 miliona dolara direktne i indirektne pomoći BiH za pomoć laboratorijskim sistemima, unapređenju procesa testiranja, podršku stručnjacima, jačanje prevencije, podizanje javne svijesti, podršku najranjivijim grupama populacije, te angažmanu u zajednici. Donacija USAID-a također pomaže zajednicama u pružanju hitno potrebne pomoći mnogima koji osjećaju posljedice trenutnih teških ekonomskih uvjeta. Američka vojska je u suradnji sa NATO štabom u Sarajevu isporučila neophodne medicinske i dezinfekcijske potrepštine Ministarstvu sigurnosti BiH, Oružanim snagama BiH, ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, lokalnim agencijama civilne zaštite u Bijeljini, Tuzli i Brčkom, te nekoliko lokalnih domova zdravlja i bolnica, navodi se u saopćenju Ambasade.
SAD su također ponosne na svoj doprinos od dvije milijarde dolara za podršku Gavi COVAX Advance Market Commitment programu kako bi se osigurale vakcine protiv Covid-19 za 92 zemlje s niskim i nižim srednjim prihodima. U saopćenju se dodaje da će i tokom 2022. osigurati dodatne dvije milijarde dolara.