Finansijski skandal u Hrvatskoj: Čelnici HNB trgovali hartijama banaka

0
412
Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u posljednjih 20 godina vrijednosnim hartijama banaka

Hrvatsku trese novi finansijski skandal nakon otkrića da su zaposleni u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koja nadzire rad privrednih društava u finansijskom sektoru, trgovali hartijama od vrijednosti (HoV) banaka.
Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u posljednjih 20 godina vrijednosnim hartijama banaka, objavio je portal Index.hr, dodajući da je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona eura).
Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index.hr tvrdi da se među onima koji su u posljednjih 20-ak godina trgovali hartijama banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.
“Riječ je o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema, a čini se da će posljednju riječ imati strani regulatori poput Evropske centralne banke (ECB), te Evropskog nadzornog tela za bankarstvo (EBA), jer sve upućuje na to da se radi o kaznenom djelu zloupotrebe povlašćenih informacija, kao i nečemu što ECB strogo zabranjuje”, piše Index.hr.
U tekstu se navodi da ECB, čiji je HNB član, strogo zabranjuje zaposlenima trgovanje bilo kakvim vrijednosnim papirima banaka, i postavlja pitanje ‘zašto to onda rade u HNB-u?’, i to vodeći ljudi koji sasvim sigurno znaju kakva su pravila njihove čelne institucije, ECB, i sasvim sigurno su upoznati s krivičnim djelom trgovanja povlašćenim informacijama.
Napominje se takođe da čak i u Etičkom kodeksu samog HNB-a stoji da zaposleni ne bi trebalo da trguju hartijama od vrijednosti banaka koje nadziru.
Na upit Index-a o toj praksi, iz HNB-a su rekli da je prema Zakonu o HNB zabranjeno trgovanje dionicama banaka guvernerima, viceguvernerima i izvršnim direktorima, ali da im, na primjer, nije zabranjeno trgovanje obveznicama tih istih banaka.
Dodali su dalje, da će i to zabraniti od marta ove godine, prenosi Index.hr.
Ovaj portal ističe da je redakcija dobila negativan odgovor na pitanje da li su u HNB do sada imali slučajeve nedozvoljenog trgovanja HoV banaka, a kada su ih suočili s konkretnim imenima zaposlenih u centralnoj banci, datumima i nazivima vrijednosnih hartija kojima su trgovali, dobili su odgovor da će ‘na bazi dostavljenih podataka napraviti dodatne analize’.
Povodom otkrića Index-a oglasili su se pojedini hrvatski političari i funkcioneri.
Tako je na primjer, Ante Samodol, bivši šef Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA), rekao za Index da je u cijeloj ovoj stvari najtužnije insistiranje HNB-a na razlikovanju obveznica i dionica – kao da kupci i dionica i obveznica ne očekuju prinos i kao da kod kupovine obveznica nema sukoba interesa.
On je izrazio skepsu povodom moguće istrage zbog osnovane sumnje za krivično djelo trgovanja povlašćenim informacijama i manipulacije tržištem kapitala.