BiH dobila donaciju PCR testova iz Mađarske, potpisan i Memorandum o saradnji u sportu

0
340
Memorandum o saradnji potpisali ministri BiH i Mađarske, Gudeljević i Szijjártó

Danas je u Sarajevu ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević preuzela vrijednu donaciju prijateljske Mađarske koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova proizvođača Maccura (Makura). Donaciju je ministrici Gudeljević uručio, Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske.
Tom prilikom ministrica Gudeljević je, uz riječi zahvalnosti, naglasila da u BiH broj zaraženih i oboljelih svakodnevno raste, das u bolnički kapaciteti prepuni a medicinski djelatnici preumorni.
“No, borba s virusom mora biti nastavljena sa istom snagom kao da smo na početku. Iskreno zahvaljujem dragim prijateljima i nadam se da ćemo uskoro svi zajedno dočekati bolje dane, s mnogo manje zaraženih i oboljelih, te da će život polako početi primati obrise dostojanstvenog”, kazala je Gudeljević.
U poslijepodnevnim satima u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH ministrica Gudeljević je potpisala i Memorandum o razumijevaju o saradnji u području sporta između Ministarstva za ljudske kapacitete Mađarske i Ministarstva civilnih poslova BiH.
Memorandum je u ime mađarske strane potpisao Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske.
Potpisivanjem ovog Memoranduma ojačana je saradnja dviju prijateljskih zemalja i stvoreni su uvjeti za razmjenu sportskih iskustava i znanja. Ovo je drugi memorandum koji BiH u posljednjih mjesec dana potpisuje sa Mađarskom. Nedavno je potpisan Memorandum koji se odnosi na stipendiranje mladih čime su otvorene nove perspektive studiranja mladih iz BiH u Mađarskoj.