BiH – EBRD: 750 miliona eura za četiri dionice na Koridoru 5c

0
889
Predsjedavajući Zvizdić na Trećoj investicijskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Londonu

U Londonu je danas u okviru Treće investicijske konferencije o Zapadnom Balkanu potpisan sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 750 miliona eura. Kreditni sporazum vezan je za četiri dionice na Koridoru 5c u dužini od oko 70 kilometara, od čega je 500 miliona na teritoriji Federacije BiH, a 250 miliona na području Republike Srpske. Na taj način biće kompletirana značajna dionica autoputa na Koridoru 5c koja će povezati prostor cjelokupne BiH i time omogućiti nove investicije i jači protok roba i ljudi, a na koncu i ekonomski razvoj BiH.
Na premijerskoj sesiji Treće investicijske konferencije o Zapadnom Balkanu u Londonu, koju je organizirala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sudjelovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. On je tom prilikom istaknuo značaj EBRD-a kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u BiH.
Sesija premijera Zapadnog Balkana održana je nakon službenog otvaranja konferencije i pozdravnih obraćanja predsjednika EBRD-a Sume Chakrabartija, premijera Bugarske Boyka Borisova i ministra za međunarodni razvoj Velike Britanije Lorda Batesa.
Tokom premijerske sesije razgovaralo se o predstojećim investicijama u u infrastrukturu, posebno u saobraćajnu, ali su otvorene mogućnosti ulaganja i u energetsku infrastrukturu i u predstojeće digitalno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.
Zvizdić je rekao da ono što je jako važno za BiH i za čitav region jeste činjenica da su svi razumijeli da je nedostatak, prije svega transportne infrastrukture jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja ukupnog regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako Evropske banke za obnovu i razvoj, tako i Evropske investicijske banke.
Na konferenciji, pored Zvizdića učestvuju i premijeri Zapadnog Balkana Edi Rama (Albanija), Zoran Zaev (Makedonija), Ana Brnabić (Srbija), Duško Marković (Crna Gora) i Ramush Haradinaj (Kosovo).

Podrška inicijatvi za investicijsku klimu i upravljanje za BiH

Šarović i Heilbronn potpisali Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i EBRD-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas sa predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem. Razgovarali su o modalitetima infrastrukturnih projekata, kao i o mogućnostima za partnerstvo između BiH i EBRD u oblastima cestovne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i o pomoći malim i srednjim preduzećima.
Tokom sastanka, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenik direktora EBRD-a Pierre Heilbronn, uz prisustvo predsjednika EBRD-a i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, potpisali su Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i EBRD-a koji se odnosi na saradnju u pružanju podrške inicijatvi za investicijsku klimu i upravljanje za BiH.
Zvizdić i Chakrabarti srazgovarali su danas i o konferenciji EBRD-a koja se treba održati u Sarajevu u maju iduće godine. BiH je kandidaturu za ovaj veliki skup podnijela 2015. godine na skupu EBRD-a u Tbilisiju i nakon više tehničkih i drugih provjera, kandidaturu je prihvatilo 65 guvernera zemalja članica EBRD-a.