Sutra počinje 4. Energetski samit u Neumu

0
962
Vodeća tema 5. Energetskog samita bit će tranzicija energetskog sektora u BiH (Foto: Arhiv)

Sutra u Neumu počinje 4. Energetski samit, koji će okupiti četiri stotine najvećih stručnjaka elektroenergetskog sektora kao i donosilaca odluka koji će zajedno razgovarati o rješenjima svih aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u BiH.
Samit koji će trajati od 25. do 27. aprila zajedno organizuju USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte ‘Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH’ i ‘Poticanje energetske efikasnosti u BiH’, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku RS. Samitu će prisustvovati najviši zvaničnici iz naše zemlje, predstavnici političkih partija te ambasadori.
“Identificiranje problema, diskusije i formuliranje preporuka i rješenja je koncept šest panela i dvije tehničke radionice nakon kojih ćemo imati jasnu viziju ko su pokretači, a ko kočničari reforme energetskog sektora u BiH“, istakao je Ognjen Marković, direktor USAID Investiranje u sektor energije.
Održivi razvoj energetskog sektora u BiH kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, gas i ugalj kao energente, tržište energije, investiciona klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, te njihova uloga u energetskoj efikasnosti ključne su teme panela 4. Energetskog samita.
Panelisti posljednjeg panela u kojem će se govoriti o viziji razvoja energetskog sektora u BiH bit će predstavnici parlamentarnih stranaka na državnom nivou nakon što budu upoznati sa ključnim preporukama od prethodna dva dana.
Također, posebno je organiziran i trening za predstavnike medija kako bi se bolje upoznali sa svim temama relevantnim za energetski sektor, te kvalitetnije izvještavali javnost o svim ovim procesima.