Proglašeni pobjednici prvog Regionalnog app izazova

0
1389
Pobjednički timovi iz BiH, Srbije i Crne Gore, učesnici takmičenja za izradu aplikacija za mobilne uređaje

Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale su regionalno finale takmičenja za izradu aplikacija za mobilne uređaje – Regionalni app izazov. U regionalnom finalu učestvovali su srednjoškolci, pobjednici državnih takmičenja iz BiH, Srbije i Crne Gore.
Zbog ujednačenosti u kvalitetu, žiri je odlučio da prvo mjesto podijele autori dvije aplikacije – ‘Solve & Share’ tima LeVel iz Gimnazije ‘Bora Stanković’ iz Niša i autori aplikacije ‘Move Fit’, koju je izradio tim RB Dev iz škole ‘28. Juni’ iz Istočnog Sarajeva. Članovi oba tima otputovaće u Berlin, na jednu od vodećih IoT konferencija.
Prilikom uručenja nagrade, generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izrazio je zadovoljstvo kvalitetom prezentovanih aplikacija.
Pored glavnih nagrada, dodijeljene su i dvije specijalne nagrade za inovativnost ‘Snaga inovacije – Igor Osmokrović’, timu Valanders iz Srednje elektrotehničke škole ‘Vaso Aligrudić’ iz Podgorice za aplikaciju ‘TeleTech’ i učeniku Matematičke gimnazije iz Beograda, Luki Jovičiću za aplikaciju ‘Stories’. Učenici su nagrađeni vrijednim mobilnim uređajima.
Izvršna direktorka za marketing i prodaju m:tel-a BiH Radmila Bojanić izrazila je zadovoljstvo što je ovog puta regija povezana znanjem i idejama mladih ljudi.
”Uz čestitke pobjedničkim timovima istakla bih da su svi pobijedili, jer nije mala stvar biti najbolji na državnim takmičenjima. Najiskrenije zahvaljujem svim učenicima i njihovim mentorima, koji su učestvovali u takmičenju”, istakla je Radmila Bojanić i dodala da je ovo jedan od brojnih društveno odgovornih projekata u kome m:tel iz BiH ulaže u razvoj IT tržišta, te razvoj znanja i mladih talenata.
Izvršni direktor m:tel-a Crna Gora Vladimir Lučić, pozitivno je ocijenio ovaj projekat i zalaganje mladih.
“Ideja nam je da ovaj događaj postane regionalno važan IT projekat, sa značajnim potencijalom za razvoj. Prošle godine smo otvorili Digitalnu fabriku, prvi IT inkubator u Crnoj Gori i time dodatno doprinijeli ambijentu za podsticanje inovativnog duha, produkciju ideja i izradu startup-ova“, izjavio je Lučić.
Za srednjoškolce iz Podgorice, Doboja, Istočnog Sarajeva, Mostara, Prijedora, Sente, Beograda, Šapca i Niša, Regionalni app izazov bio je prilika da razmijene znanja i iskustva, ali i da dožive Beograd na poseban način, u okviru jedinstvene ture pod nazivom ‘Tesla u Beogradu’. Đaci su posjetili muzej Nikole Tesle, Elektotehnički fakultet i lokacije u gradu koje je Tesla obišao prilikom svoje jedine posjete Beogradu.