BiH i Makedonija jačaju ekonomsku saradnju

0
911
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kojim se jačaju bilateralne veze.
Zaključivanjem sporazuma dvije države žele ojačati ekonomske veze te stvoriti mogućnosti za bolju saradnju privrednih subjekata i zajednički pristup trećim tržištima. Intenziviranje ekonomske saradnje bi u konačnici trebalo doprinijeti rastu nacionalnih ekonomija i povećanju robne razmjene dviju država.
Vijeće ministara danas je informirano o aktivnostima na zaštiti i povratu imovine građana i drugih pravnih lica iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, koju će Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH dostaviti Predsjedništvu BiH na daljnje postupanje.
Osim izvještaja šefa Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ, ova informacija uključuje i izvještaje Ministarstva pravde i Pravobranilaštva BiH.
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo je Odluku o odobravanju kupovine/nabavke objekta za potrebe smještaja Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, minimalne površine do 1.200 m² i nabavne vrijednosti do 5 miliona KM.
Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog TFSCB sporazuma o grantu (projekt EU – SILC ankete za BiH) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan više od 246 hiljada američkih dolara.
Ovim se daje podrška Agenciji za statistiku BiH i entitetskim statističkim zavodima za provođenje ankete radi povećanja relevantnosti i pravovremenosti statističkih podataka o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, kao i interakcije između statističkih procedura i korisnika statistike u ovim oblastima.

Određena tromeđa između BiH, Crne Gore i Srbije

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Crne Gore. Tromeđa je zajednička tačka granica katastarskih općina: Sočice (Republika Srbija), Poblaće (Crna Gora) i Đakovići /Zaborak/ (Bosna i Hercegovina), koja se nalazi u mjestu Zelena Glava, gdje će biti postavljena odgovarajuća tromeđna granična oznaka.
Tromeđa je određena na osnovu dokumentacije o bivšim međurepubličkim granicama, kojom raspolažu potpisnice ovog protokola.