Elektroprivreda BiH i Siemens ugovorili posao od 69 miliona eura

0
1232
U EPBiH potpisani ugovori o isporuci, ugradnji i održavanju 15 vjetroagregata VE Podveležje

U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu danas su generalni direktor Bajazit Jašarević i izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić potpisali ugovor sa predstavnicima Konzorcija Siemens Gamesa (Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska).
Riječ je o ugovoru o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane ‘Podveležje’, ukupne instalisane snage 48 MW, te ugovoru o petogodišnjem održavanju vjetroagragata (LTSA) nakon puštanja u rad Vjetroelektrane.
Ugovor su u ime Konzorcija Siemens Gamesa potpisali Viktor Ivanov Garbev, predsjednik Uprave Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska, koji je lider Konzorcija i Mario Marčan, član Uprave.
Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade SR Njemačke u BiH, koji je istakao podršku njegove zemlje razvojnim projektima u energetskom sektoru. “Podveležje nije samo prva vjetroelektrana Elektropivrede BiH, nego je i jedna od prvih u Bosni i Hercegovini. Savezna vlada Njemačke i KfW (Njemačka razvojna banka ) su ponosni što finansiraju i savjetodavno prate ovaj pionirski projekat”, kazao je Sedat.
Rok za realizaciju prvog ugovora je 21,5 mjeseci, dok je rok za realizaciju LTSA ugovora pet godina od momenta puštanja u pogon Vjetroelektrane. Vrijednost oba ugovora je oko 69 miliona eura, sa uključenim troškovima obezbjeđenja osiguranja za povrat kreditnih sredstava (obezbjeđenje ECA garancije).
Vjetroelektrana se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW koja djeluje u ime njemačke finansijske saradnje i vlastitim sredstvima Elektroprivrede BiH.
Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od Mostara. Izgradnjom Vjetroelektrane značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Elektroprivredi BiH. Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 130 GWh.
Izgradnja VE ‘Podveležje’ predstavlja razvojnu priliku i ukupnu šansu ne samo za povećanje proizvodnje električne energije, već kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja regije. Izgradnja pristupnih puteva do lokacije buduće Vjetroelektrane, koja je završena tokom 2018.godine, učinilo je podveleški plato lakše dostupnim kako za lokalno stanovništvo tako i za samu montažu i postavku vjetroagregata.
Za ovaj projekat Elektroprivreda BiH je sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisala koncesioni ugovor na 30 godina.