BiH na 57. mjestu liste ljudskih sloboda u svijetu

0
923
BiH je za lične slobode dobila 7.93 poena, za ekonomske slobode 6.61, a za ukupne ljudske slobode ocjenu 7.27

Na svjetskom nivou, došlo je do blagog narušavanja ljudskih sloboda, odnosno pada sa 7.05 na 6.93 poena (na ljestvici od 10 poena), shodno Indeksu ljudske slobode (Human freedom index) koji prati stanje sloboda od 2008. godine.
Aktuelni Indeks donosi rangiranje na bazi podataka od 2008 do 2015. godine. Na vrhu po pitanju ljudskih sloboda nalazi se Švicarska, koja je zamijenila Hong-Kong. Slijede Novi Zeland, Irska, Australija, Finska, Norveška i Danska.
Na posljednjim mjestima se nalaze zemlje poput Egipta, Jemena, Libije, Venecuele i Sirije. Indeks ljudske slobode zajednički objavljuju Cato institut, Fraser institut i Liberales institut FNF fondacije. U okviru indeksa se vrši sveobuhvatno rangiranje 159 zemalja na bazi 79 različitih indikatora ličnih, građanskih i ekonomskih sloboda.
Bosna i Hercegovina ostvaruje sljedeće ocjene: 7.93 za lične slobode (47. pozicija) i 6.61 za ekonomske slobode (99. pozicija), te 7.27 za ukupne ljudske slobode (57. pozicija). Najbolje ocjene po pitanju ličnih sloboda BiH ima prema indikatoru ‘Identitet i lični odnosi’ (9.3). Što se tiče ekonomskih sloboda, najbolje ocjene, naša zemlja tradicionalno ostvaruje po pitanju stabilnosti valute (8.4).
“Najveće prepreke za veći stepen slobode u Bosni i Hercegovini se odnose na slabu vladavinu prava, što je zajednički problem svih postsocijalističkih ekonomija u regionu. Shodno tome, nemogućnost Bosne i Hercegovine da osigura vladavinu prava je rezultiralo, između ostalog, sporim ekonomskim rastom, nedostatkom stranih direktnih investicija, ali i visokoj stopi nezaposlenosti”, navodi Tanja Porčnik, koatuorica Indeksa ljudske slobode, prenosi NAP
U odnosu na region, Bosna i Hercegovina se nalazi na predzadnjem mjestu. Slovenija prednjači na 36. mjestu, zatim slijede Hrvatska (43. mjesto), Crna Gora (51. mjesto.) i Srbija (55. mjesto). Iza Bosne i Hercegovine se nalazi Makedonija na 60. mjestu.
Zemlje koje imaju visok stepen ličnih sloboda, teže da imaju i više ekonomskih sloboda. Analize u okviru Indeksa pokazuju da je izvjesna razlika u stepenu bogatstva između najslobodnijih i najmanje slobodnih zemalja. Tako najslobodnije zemlje svijeta imaju u prosjeku 38.871 $ dohodak po glavi stanovnika, dok najmanje slobodnije, u prosjeku imaju 10.346 $ dohodak po glavni stanovnika. Pored toga, autori su pronašli snažnu korelaciju između ljudskih sloboda i demokratije, sa izuzetkom Hong-Konga.