Manchester United ostvario najveći prihod na svijetu

0
1147
Manchester United ponovo je na čelu liste s prihodom od 676 miliona eura (581 miliona funti)

Dvadeset najbogatijih nogometnih klubova u svijetu u sezoni 2016/17. ukupno je ostvarilo 7,9 milijarde eura prihoda, odnosno 6,8 milijardi britanskih funti, što je šest posto više nego prethodne godine. Manchester United i ove je godine na čelu ljestvice s prihodom od 676 miliona eura (581 miliona funti), objavila je konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte u svom 21. izdanju Finansijske nogometne lige.
Prema tom izvještaju, Manchester United je zadržao prvo mjesto pred Real Madridom i to najviše zahvaljujući pobjedi nad Ajaxom u posljednjoj sezoni Europa Lige s kojom su ostvarili prihod od 44,5 miliona eura od UEFA-e.
Ovaj iznos četiri je puta veći od iznosa koji je ostvario Atletico Madrid u sezoni 2011/12. za pobjedu u Europa Ligi, a Manchester United je imao najveću korist od povećanog fonda nagrada za sudionike Europe Lige.
Na prva tri mjesta Finansijske nogometne lige su Manchester United, Real Madrid i Barcelona, a slijede Bayern i Manchester City.
U vodećih dvadeset plasiralo se deset klubova engleske Premijer lige, s ukupno 3,8 milijarde eura, zatim po tri iz Njemačke, Španije i Italije te jedan iz Francuske, dok je Milan prvi put ispao s liste top 20, prenosi Hina.
Za ulazak u prvih 20 klubova ove je godine bio potreban prihod od skoro 200 miliona eura, što je gotovo dvostruko više od prihoda potrebnih za plasman u prvih 20 iz 2010. godine.
Ne iznenađuje činjenica da je zarada od televizijskih prava sada najveći pojedinačni prihod za klubove, čineći 45 posto ukupnih prihoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here