Manchester United ostvario najveći prihod na svijetu

0
1610
Manchester United ponovo je na čelu liste s prihodom od 676 miliona eura (581 miliona funti)

Dvadeset najbogatijih nogometnih klubova u svijetu u sezoni 2016/17. ukupno je ostvarilo 7,9 milijarde eura prihoda, odnosno 6,8 milijardi britanskih funti, što je šest posto više nego prethodne godine. Manchester United i ove je godine na čelu ljestvice s prihodom od 676 miliona eura (581 miliona funti), objavila je konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte u svom 21. izdanju Finansijske nogometne lige.
Prema tom izvještaju, Manchester United je zadržao prvo mjesto pred Real Madridom i to najviše zahvaljujući pobjedi nad Ajaxom u posljednjoj sezoni Europa Lige s kojom su ostvarili prihod od 44,5 miliona eura od UEFA-e.
Ovaj iznos četiri je puta veći od iznosa koji je ostvario Atletico Madrid u sezoni 2011/12. za pobjedu u Europa Ligi, a Manchester United je imao najveću korist od povećanog fonda nagrada za sudionike Europe Lige.
Na prva tri mjesta Finansijske nogometne lige su Manchester United, Real Madrid i Barcelona, a slijede Bayern i Manchester City.
U vodećih dvadeset plasiralo se deset klubova engleske Premijer lige, s ukupno 3,8 milijarde eura, zatim po tri iz Njemačke, Španije i Italije te jedan iz Francuske, dok je Milan prvi put ispao s liste top 20, prenosi Hina.
Za ulazak u prvih 20 klubova ove je godine bio potreban prihod od skoro 200 miliona eura, što je gotovo dvostruko više od prihoda potrebnih za plasman u prvih 20 iz 2010. godine.
Ne iznenađuje činjenica da je zarada od televizijskih prava sada najveći pojedinačni prihod za klubove, čineći 45 posto ukupnih prihoda.