BiH: Nabavka Libre senzora za mjerenje nivoa šećera tek 2019.

0
12049
Senzorom se izbjegava svakodnevno bockanje iglom radi mjerenja nivoa šećera u krvi

Federalna vlada danas je razmatrala inicijativu zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alme Kratine, da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH registrira Libre – senzor za mjerenje nivoa šećera u krvi za pacijente na intenzivnoj inzulinskoj terapiji i da njegova nabavka bude finansirana kroz sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja.
U izjašnjenju Vlade je navedeno da se, prema informacijama dobivenim od bh. zastupnika proizvođača ovog senzora, ovaj proizvod još ne nalazi na našem tržištu. Obzirom na veliku potražnju za ovim medicinskim sredstvom u zemljama Evropske unije, proizvođač planira do kraja godine plasirati senzor na tržišta u Sloveniji i Hrvatskoj.
Polovinom slijedeće godine, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH planiraju pokrenuti proces upisa senzora u Registar medicinskih sredstava za tržište BiH. Nakon provedene procedure i upisa u Registar, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH može procijeniti potrebna novčana sredstva i pronaći način za njihovo osiguranje s ciljem nabavke senzora.
Vlada ističe da je, uz poboljšanje uvjeta dostupnosti aparatima za mjerenje šećera u krvi za djecu oboljelu od dijabetesa i ostvarivanja prava na finasiranje, potrebno u svim kantonima u FBiH poboljšati uvjete prevencije, dijagnostike i liječenja ove rasprostranjene bolesti.