BiH-RH: Realizovano 44,3 posto radova na mostu Svilaj

0
1697
Sekretar Pejić u Zagrebu na sastanku sa predsjednikom Uprave HAC-a i direktorom JP Autoceste FBiH

U prostorijama Hrvatskih autocesta u Zagrebu danas je održan sastanak na kojem su učestvovali Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a, Miodrag Furdin, direktor Sektora za investicije i EU fondove HAC-a, Darko Šošić, koordinator Investicione jedinice za EU fondove HAC-a, Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, te Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
Osim presjeka stanja i razmjene informacija od obostranog značaja, na sastanku je razmatrana dinamika aktivnosti na autocesti na Koridoru 5c, sa naglaskom na dionicu Svilaj – Odžak – most Svilaj – Beli Manastir – Osijek.
Uz nepovoljan vodostaj u proteklom periodu, na današnji dan je konstatirana realizacija od 44,3% radova na mostu Svilaj, jednoj od ključnih tačaka na autocesti na Koridoru 5c, čiji su investitori Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i HAC Zagreb.
Sa bh. strane, dionica Svilaj – Odžak je okončana, dok je sa hrvatske strane okončana dionica autoceste Beli Manastir – Osijek, a uskoro se očekuje početak radova na dionici od Osijeka prema mađarskoj granici.
Inicirano je intenziviranje saradnje i zajednički nastup prema EU fondovima u oblasti sigurnosti cestovnog prometa, multimodalnom prometu, ITS-u te smanjenju prometnih zagušenja. Jednoglasno je prihvaćen zaključak o potrebi pripreme zajedničkog memoranduma, odnosno protokola o saradnji u ovim oblastima, kao jednog od instrumenata za što skoriju pripremu i potpisivanje međudržavnih sporazuma o povezivanju prometnih tokova i informacija i zajednički nastup prema institucijama i tijelima EU, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.