BiH: Sektor peradarstva lani ostvario suficit od 21 milion KM

Izvoz u sektoru peradarstva povećan za 5 posto, pokrivenost uvoza izvozom rekordnih 165 posto

0
1091
Predstavljeni podaci dokaz su jačanja sektora peradarstva u BiH

Peradarski sektor Bosne i Hercegovine ostvario je u 2017. godini izvoz u vrijednosti od 55,5 miliona KM, što je za 2,6 miliona KM ili pet posto više nego godinu ranije. Istovremeno, uvoz je nešto sporije rastao – za 1 milion KM ili 3 posto – tako da je sada pokrivenost uvoza izvozom dostigla 165 posto. Poređenja radi, prije 10 godina u ovom sektoru BiH je imala deficit i pokrivenost uvoza izvozom od svega 68 posto.
Ove podatke iznio je Feđa Begović predstavnik USAID/Sweden FARMA II projekta na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj je predstavljena analiza uvoza i izvoza za sektor peradarstva koju su uradili Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID/Sweden FARMA II projekt.
U analizi je istaknuto da u ukupnom izvozu prerađevine od mesa peradi imaju najveći udio, čak 72 posto vrijednosti, dok u uvozu prednjači meso peradi sa 56 posto udjela.
Istaknuto je i da je unatoč deficitu u razmjeni od 1.000 tona, zahvaljujući izvozu proizvoda sa dodatom vrijednošću sektor peradarstva BiH lani ostvario suficit od 21 milion KM.
Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju Vanjskotrgovinske komore Tijana Muhamedagić je kazala da su Top pet izvoznih tržišta (Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Albanija) te da se na ta tržišta odnosi 98 posto vrijednosti ukupnog izvoza.
Pomenula je i porast broja tržišta, koji je povećan sa 10 na 21, što potvrđuje konkurentnost i kvalitet proizvoda iz BiH, a koji se danas mogu kupiti na tržištima Evrope, Azije i Australije.
Analiza podataka za zadnjih deset godina otkriva da još nije dostignut izvoz iz 2012. godine prije ulaska Hrvatske u EU, kada je ta zemlja bila naše drugo izvozno tržište sa 14,3 miliona KM ostvarenog izvoza. Izvoznici se stoga nadaju i skorom formalnom odobrenju Evropske unije za izvoz peradarskih proizvoda iz BiH na tržište EU, što bi trebalo dati podstrek daljem razvoju ovog sektora.