BiH – Srbija: Robna razmjena premašila dvije milijarde eura

0
565
Tegeltija u Londonu razgovarao sa predsjednicom Vlade Srbije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je u Londonu sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić o modalitetima unapređenja saradnje BiH i Srbije.
Ocijenivši da je saradnja sa Srbijom na visokom nivou, Tegeltija je naglasio da je robna razmjena premašila iznos od dvije milijarde eura, što je najviši nivo do sada.
Srbijanska premijerka Brnabić je pozvala Tegeltiju u zvaničnu posjetu Republici Srbiji.
Tegeltija je nakon sastanka izjavio da je razgovarano o završetku mosta u Bratuncu, za koji je Vijeće ministara BiH donijelo odluku na svojoj prvoj sjednici, zatim o nastavku provođenja projekta autoputa Beograd – Sarajevo, te daljnjim aktivnostima u vezi sa realizacijom ranije dogovorenih projekata sa Republikom Srpskom, kao što su izgradnja hidrocentrala Buk-Bijela, Foča i Paunci.
Tegeltija je sa Brnabić razgovarao i o inicijativi ‘Mali Šengen’, za koju je RS već dala saglasnost, te je potrebno da stav o tome bude usaglašen na nivou BiH.
Tegeltija je u Londonu učestvovao na Investicionoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj.