BiH treba iskoristiti iskustvo Španije u razvoju turizma

0
1213
Ministrica Đapo razgovarala s ministrom Andaluzije Hernándezom i ambasadorom Španije Jimenezom

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u Sarajevu razgovarala s ministrom turizma i sporta Vlade Andaluzije Franciscom Javierom Fernándezom Hernándezom i ambasadorom Španije u BiH Boscom Jimenezom.
Predstavnici Vlade Andaluzije i Španije predstavili su ministrici Đapo projekat ‘Andaluzija, tvoji korijeni’, budući da je i Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija preporučila Bosnu i Hercegovinu kao zemlju gdje bi mogla biti uspostavljena saradnja na ovom projektu, zbog njenog velikog potencijala za razvoj turizma i kulturno-historijskog naslijeđa.
Za ovaj projekt Evropska unija i Svjetska turistička organizacija su istakle da je primjer dobre prakse za ekonomsku, društvenu i kulturnu koheziju. Andaluzija je regija u Španiji koju godišnje posjeti 29 miliona turista.
Projekt bi u prvoj fazi podrazumijevao obuku, u čemu bi naša država mogla iskoristiti veliko znanje i iskustvo zemlje koja je svjetski turistički lider.
Ministrica Đapo je izrazila zadovoljstvo prijateljskim i dobrim političkim i ekonomskim odnosima, koji postoje između BiH i Španije. Zahvalila je na posjeti i zainteresovanosti za našu državu i naglasila kako je projekt došao u najboljem mogućem trenutku, jer je BiH iznimno potreban prenos znanja i razmjena iskustava iz oblasti turizma.
Naglasila je također kako je kao ministrica, naglašavala potrebu da treba raditi na personaliziranom turizmu, jer je turizam grana koja stvara emocije i nova iskustva. To su potvrdili i predstavnici iz Vlade Andaluzije, koji su kazali da su se prilagodili novim turistima koji su ranije dolazili na plažu i obilazili historijske znamenitosti, ali da sada žele iskusiti različite emocije, steći nova iskustva i da se svima treba pristupati na različit način. Zato su naveli da u Andaluziji imaju različite promotivne materijale i pristup, kao i programe posjete za turiste iz arapskih zemalja, Južne Amerike, itd.
Ministrica Đapo je istakla da BiH ima velike mogućnosti za razvoj turizma i da će sva podrška i zajednički rad iz zemlje koja već godinama bilježi odlične rezultate, našoj državi pomoći da postane prepoznatljiva i poželjna svjetska turistička destinacija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.