BiH više nema povlašteni status u trgovini sa SAD-om

0
237
SAD ukinule povlašteni izvoz privrednicima iz BiH

Bosna i Hercegovina je izgubila povlašteni status u trgovanju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što znači da će se plaćati carina na proizvode iz BiH, koji su dosad imali bescarinski tretman.
Vanjskotrgovinska komora BiH je obaviještena od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da je Generalized System of Preferences – Opći sistem povlastica (GSP) za Bosnu i Hercegovinu istekao krajem 2020. godine.
To znači da BiH od januara više nema povlašteni status u trgovini sa SAD, te da se od početka ove godine primjenjuje tretman najpovlaštenije nacije (MFN), odnosno normalna carinska tarifa za proizvode porijeklom iz BiH.
“Diskusije o obnavljanju ovog režima trgovine su u toku, ali zbog novonastale političke atmosfere u SAD još uvijek nije jasno definisano da li će se ovaj program, kao i do sada, moći primjenjivati retroaktivno, te da li će bh. izvoznici moći refundirati carinske troškove nastale u međuvremenu”, navode iz Komore BiH.
Prema informacijama Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD, GSP je obezbjeđivao bescarinski tretman za skoro 3.500 proizvoda iz BiH, pod uslovom da su porijeklom iz ili uzgojeni u BiH, da lokalni sadržaj i obrada sačinjavaju najmanje 35% same vrijednosti proizvoda te da se radi o direktnom uvozu u SAD, bez trgovine preko trećih zemalja.