Goodyear kupuje Cooper Tire za 2,8 milijardi dolara

0
392
Kombinovana kompanija generirala bi godišnji prihod od oko 17,5 milijardi dolara

Američki proizvođači guma Goodyear najavio je danas da će za prezimanje konkurentnog Cooper Tire-a platiti oko 2,8 milijardi dolara.
Prema Goodyearu, ova transakcija će mu omogućiti da smanji troškove i izgradi svoje poslovanje u SAD-u i Kini.
Kombinovana kompanija generirala bi godišnji prihod od oko 17,5 milijardi dolara i imala bi oko 72.000 zaposlenih u više od 50 fabrika širom svijeta.
Izvršni direktor Goodyeara Richard Kramer rekao je da će predložena akvizicija povećati količinu prodaje kombinovane kompanije zamjenskih guma u SAD-u na oko 64 miliona. U Kini bi sporazum pomogao Goodyearu da proda više novih i zamjenskih guma, s tim da će kinesko tržište brzo rasti u narednim godinama, dodao je, prenosi WSJ.
Cooper Tire (osnovan 1914. godine) je peti najveći proizvođač guma u Sjevernoj Americi po prihodu, s oko 10.000 zaposlenih koji rade u 15 zemalja širom svijeta. Portfelj kompanija uključuje Cooper, Mastercraft, Roadmaster i Mickey Thompson.
“Ova transakcija označava početak novog poglavlja za Coopera, u koji ulazimo osnaženi”, izjavio je Brad Hughes, predsjednik i izvršni direktor Cooper Tire-a.
Nakon akvizicije, dioničari kompanije Goodyear imat će 84 posto vlasništva u ovoj kompaniji, čije će sjedište biti u Ohiju, dok će dioničari Coopera imati 16 posto vlasničkog udjela, prenosi Reuters.