BiH zainteresirana za ukidanje rominga za naše građane prema EU

0
1317
Ministar Jusko razgovarao sa komesarkom Mariyaom Gabriel

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko prisustvovao je Prvom digitalnom samitu zemalja zapadnog Balkana koji se održava u Skoplju na temu ‘Integracija šest zapadnobalkanskih zemalja na panevropsko digitalno tržište’.
U okviru Samita, ministar Jusko je održao sastanak sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Mariyaom Gabriel sa kojom je razgovarao o napretku BiH na izradi Okvirne strategije razvoja širokopojasnog pristupa u BiH.
Ministar Jusko informirao je komesarku Gabriel da je izrada ove strategije u završnoj fazi, odnosno da se trenutno radi na Nacrtu odluke o raspisivanju javnog poziva za dodjelu LTE licence za spektre 800, 900, 1800, 2100 i 2600 MHz.
“Bosna i Hercegovina je zainteresirana za projekte i inicijative koje komesarka Gabriel predstavlja i radi na Balkanu, kao što su Wifi4all iCodeWeek inicijativa. Naša želja je da učestvujemo u ovim projektima koji bi poboljšali digitalnu integraciju BiH u regionu i EU“, istakao je ministar Jusko.
U razgovoru sa komesarkom Gabriel ministar Jusko je naglasio zainteresiranost BiH da cijene rominga za bh. građane prema EU budu ukinute, isto kao što je to u zemljama EU, dodajući da u tom procesu treba prvo imati jasne analize kao i finansijske i tehničke pretpostavke o posljedicama po telekom operatere u BiH.
Komesarka Gabriel je naglasila da BiH ima potpunu podršku njenog kabineta, pozdravljajući inicijativu ministra Juska za još jačom saradnjom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
Samit u Skoplju se održava u organizaciji makedonske vlade i Vijeća za regionalnu saradnju, a u saradnji sa ostalim vladama zemalja zapadnog Balkana, Evropskom komisijom i njemačkim Federalnim ministarstvom ekonomskih poslova i energetike.