Broj 5G korisnika širom svijeta dostigao 200 miliona

0
472
Ryan Ding: 5G se razvija brže nego što smo očekivali

Prošlogodišnja predviđanja o ubrzanom uvođenju 5G funkcionalnosti u području mreža i uređaja su se obistinila, pa je broj globalnih 5G pretplata širom svijeta dostigao 200 miliona, dok je izgrađeno čak 800 hiljada 5G lokacija.
Zahvaljujući primjeni ove tehnologije, sveukupno korisničko iskustvo poboljšano je više od deset puta, istaknuto je tokom Huawei online konferencije namijenjene medijima i analitičarima, pred najveći globalni događaj ‘Mobile World Congress Shanghai 2021’ iz oblasti informacionih tehnologija koji počinje danas i traje do 25. februara.
Prema riječima Ryan Dinga, izvršnog direktora i predsjednika Carrier Business Group, kompanija Huawei je i u godini pandemije omogućila operaterima stabilno poslovanje razvijanjem novih 300 mreža u više od 170 zemalja svijeta. Na taj način im je, ne samo pomogla da brže i efikasnije pružaju usluge, nego i da prošire svoje poslovanje sa 22 miliona novih korisnika wireless mreže. Zahvaljujući tome, korisnici su u izmijenjenim životnim okolnostima uzrokovanim pandemijom, u raznim sferama mogli da uživaju prednosti telekomunikacione tehnologije, ali i da uspješno obavljaju svoj rad od kuće.
“5G se razvija brže nego što smo očekivali. Više od 140 komercijalnih 5G mreža raspoređeno je u 59 zemalja, a više od 50% njih je napravio Huawei. U Kini je isporučeno preko 68 odsto 5G telefona, a trenutno je dostupno više od 200 5G modula i industrijskih uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju”, istakao je Ding i najavio široku primjenu 5G aplikacija u industriji za 2021. godinu.
Peng Song, predsjednik Huawei Carrier Marketing & Solution Sales Department, najavio je objavljivanje Bijele knjige NetX 2025. Ova knjiga predstavlja jedinstveni vodič koji prikazuje kako će izgledati budućnost telekomunikacija. Pored toga, objašnjava pristup kompanije Huawei ciljnim mrežama operatera, uključujući preporuke za razvoj i važne inovativne tehnologije za 2025. godinu.
Prema izvještajima IHS, P3, OpenSignal i Meqyas za 2020. godinu, najbolje 5G mreže u Seulu, Amsterdamu, Madridu, Cirihu, Hong Kongu i Rijadu bile su upravo mreže koje je izgradio Huawei.