Bimal: Na bh. tržištu ima dovoljno ulja, građani nemaju razloga za brigu

0
222
Ministar Dedić posjetio brčanski Bimal: Povećati domaću proizvodnju uljarica

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio proizvodne pogone kompanije Bimal u Brčkom, te prisustvovao panel diskusiji organiziranoj u okviru Dana uljarica.
Predstavnici ove kompanije su, tokom zajedničkog obilaska, upoznali ministra Dedića s povećanom potražnjom za uljem na domaćem i inostranom tržištu, ali i naglasili da su sa svojim proizvodnim kapacitetima u mogućnosti odgovoriti tim zahtjevima.
“Bimal je naša najveća domaća kompanija za proizvodnju ulja i u tom smislu raduje nas činjenica da iz godine u godinu ulažu u razvoj vlastitih kapaciteta, šire kooperantsku mrežu i povećavaju otkup uljarica čime značajno podržavaju proizvođače. To je svakako pokazatelj da se domaće prehrambene kompanije, u izazovnim vremenima kakva su danas, mogu osloniti na poljoprivredne proizvođače, kojima garantiran otkup uljarica i poticajne mjere daju sigurnost u bavljenju ovom proizvodnjom“, rekao je ministar Dedić, te dodao da je resorno ministarstvo u prošloj godini svim proizvođačima osiguralo 450 KM po hektaru proizvedene uljarice, a ove godine kroz različite mjere ta podrška će biti i veća.
Tokom današnje posjete istaknuto je da ova kompanija na tržištu plasira sasvim dovoljne količine ulja, te građani nemaju razloga za bilo kakvu zabrinutost po pitanju nestašice ovog prehrambenog artikla jer imaju osigurane sasvim dovoljne, višemjesečne količine.
Tema ovogodišnjeg Dana uljarica pod nazivom ‘Značaj domaće proizvodnje i zaliha hrane u vrijeme krize’ imala je za cilj ukazati na neophodnost domaće proizvodnje hrane, sistematskog pristupa robnim rezervama u vremenu krize, te ponuditi odgovore na aktuelna pitanja poljoprivrednih proizvođača u svjetlu aktuelnih kriza izazvanih pandemijom Covid-19, kao i aktuelnim dešavanjima u Ukrajini.
Rekordni budžet za poljoprivredu u Federaciji BiH, u iznosu većem od 100 miliona KM, značit će i nastavak podrške primarnim poljoprivrednim proizvođačima, veći broj investicija na poljoprivrednim gazdinstvima i prehrambenoj industriji, te povećavanu količinu i kvalitet domaćih proizvoda, kao i njihovu konkurentnost na tržištu.
Pored ministra Dedića, na panel diskusiji u okviru Dana uljarica, u organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije Bimal, govorili su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Boris Pašalić, ministar poljoprivrede Posavskog kantona Mato Brkić, šef odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko Distrikta BiH Milenko Ninković, te drugi učesnici koji su svojim izlaganjima pokušali pobliže ukazati na značaj domaće proizvodnje hrane u svjetlu sve češćih poremećaja na međunarodnom tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here