Bloomberg: Do 2050. pola svijeta će strujom napajati obnovljivi izvori energije

Jedini neobnovljivi izvor energije koji će rasti po značaju do 2050. godine trebao bi biti plin, koji će se više nego do sada koristiti u Kini i Indiji

0
1185
Fotonaponske elektrane će biti građene na lokalitetu općine Stolac, u Poslovnoj zoni Hodovo

Nova godišnja analiza Bloomberga, pod nazivom New Energy Outlook 2018, na osnovu podataka od 65 stručnjaka za energetiku s 12 velikih svjetskih tržišta, predviđa kako će se razvijati tržište električne energije do sredine ovog vijeka.
Fokusirajući se na trendove koji diktiraju razvoj tržišta i poslovne modele u ovom sektoru, te sve veću potražnju za električnom energijom koja dolazi od električnih automobila, stručnjaci su izradili projekciju razvoja do 2050. godine.
Prema njihovim predviđanjima, do tada će polovinu električne energije u svijetu proizvoditi solarne i vjetroelektrane, a glavni trend koji će pokretati ovakav rasplet događaja bit će pad cijena struje iz ovih obnovljivih izvora, te sve jeftinije baterije za pohranu tako dobivene energije. Ugalj će, kao izvor energije, do 2050. godine pasti sa sadašnjih 38% na tek 11% udjela u svjetskoj proizvodnji.
Trošak izgradnje fotonaponskih elektrana past će do tada za 71%, dok će izgradnja vjetroelektrana pojeftiniti za 58%. Kako su ovakve elektrane već sada jeftinije od onih na ugljen i plin, dodatno će pojeftinjenje dovesti do snažne ekspanzije korištenja obnovljivih izvora, predviđaju Bloombergovi stručnjaci.
Jedini neobnovljivi izvor energije koji će rasti po značaju do 2050. godine trebao bi biti plin, koji će se više nego do sada koristiti u Kini i Indiji.
Do 2050. godine električni bi automobili trebali povećati potražnju za električnom energijom, pa će na njih odlaziti oko 9% svjetske proizvodnje, odnosno nešto manje od 3,500 TWh godišnje.