Cijene nafte u svijetu prošle sedmice snažno porasle

0
1062
Proizvođači nafte smanjit će proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno

Protekle sedmice cijene nafte su oscilirale da bi u petak snažno porasle, nakon što su članice OPEC-a na sastanku u Beču dogovorile povećanje proizvodnje za otprilike milion barela dnevno, manje nego što se očekivalo.
Na londonskom tržištu je tako cijena barela prošle sedmice porasla 2,9 posto, na 75,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 6 posto, na 68,60 dolara.
Od početka 2017. godine OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako poduprli cijene.
Zahvaljujući tome, cijene nafte već godinu i po postepeno rastu, pa su sredinom maja ove godine dosegnule najviši nivo u više od tri godine.
Ipak, u posljednjih mjesec dana cijene su pale jer se očekivalo da će OPEC (po prvi put nakon 18 mjeseci) povećati proizvodnju.
No, povećanje je manje nego što se procjenjivalo. Naime, stvarno povećanje, kažu analitičari, neće biti milion barela dnevno nego otprilike 770.000 barela jer nekoliko zemalja, koje su u posljednje vrijeme zabilježile pad proizvodnje, vjerojatno neće uspjeti ispuniti cjelokupne kvote, dok ostali proizvođači vjerojatno neće moći dovoljno povećati proizvodnju da bi ispunili tu prazninu, prenosi Hina.
Podršku cijenama pruža i pad proizvodnje u krizom pogođenoj Venezueli i Libiji te rizik od smanjenja proizvodnje u Iranu, kao posljedica sankcija koje je toj zemlji nametnuo SAD.
Uz to, u SAD-u su prošle sedmice pale zalihe jer počinje sezona povećane potrošnje goriva, dok se proizvodnja drži na dosadašnjem, rekordnom nivou.