Na američkim berzama trgovat će se derivatima bitcoina

0
1288
Kriptovalute mogle bi predstavljati rizik ako se budu koristile kao kolateral za bankovne kredite

Tri američke berze na kojima se trguje finansijskim instrumentima dobile su odobrenje od Federalne komisije za trgovanje terminskim ugovorima (CFTC) da mogu početi trgovanje s ‘futures’ ugovorima vezanima uz bitcoin.
Ova je kriptovaluta, podsjetimo, protekle sedmice dostigla cijenu od 11 hiljada dolara, da bi potom pala za oko 20 posto. Međutim, nakon vijesti o pokretanju trgovine terminskim ugovorima cijena je ponovno porasla.
Terminski (futures) ugovor je vrsta finansijskog derivata, sporazum između kupca i prodavatelja o razmjeni određenih roba, npr. vrijednosnica ili proizvoda, po posebnoj cijeni na neki budući datum određen ugovorom. Futures ugovori, dakle, omogućit će investitorima i špekulantima da se ‘klade’ na cijenu bitcoina u budućnosti te tako zarađuju na njezinim fluktuacijama bez da ulažu u samu kriptovalutu.
Ovaj je događaj od velikog značaja za cijelu bitcoin zajednicu jer na određeni način pokazuje da bi finansijske institucije na Wall Streetu mogle polako početi prihvaćati kriptovalute kao mainstream finansijske instrumente. Uvođenje trgovanja terminskim ugovorima bit će moguće koristiti uobičajene tehnike zaštite od rizika koje su poznate u trgovanju ostalim vrijednosnim papirima (hedging), pa će dati investitorima veću fleksibilnost i mogućnosti smanjenja rizika, navodi Bug.hr.
Prvi futures ugovori vezani uz cijenu bitcoina na tržište će biti pušteni već 18. decembra, na berzi CME u Chicagu.

Povezan tekst: MMF traži regulaciju i superviziju za kriptovalute