Guverner Centralne banke BiH Senad Softić na sastanku BIS-a

0
1482
Guverner CBBiH Senad Softić prisustvovao je godišnjem sastanku BIS-a u Baselu

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić u Baselu (Švicarska) je prisustvovao 88. redovnom godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja (BIS).
CBBiH je jedna od 60 centralnih banaka – članica/dioničara ove institucije i godišnji sastanci banke su prilika kada se razmatraju godišnji i finansijski izvještaji, te teme od interesa predstavnika monetarnih vlasti.
BIS ima nekoliko uloga, od kojih treba izdvojiti dvije – jedna je sigurno investiranje deviznih rezervi banaka članica, a druga je jačanje međunarodne finansijske saradnje, posebno dijaloga među finansijskim institucijama na temu promoviranja finansijske stabilnosti.
Pored ovih aktivnosti, BIS predstavlja i agenta centralnih banaka u operacijama međunarodnih plaćanja, te u sklopu djelovanja na području monetarne i finansijske stabilnosti, redovno objavljuje analize i podatke koji služe bankama članicama u procesu donošenja odluka.
Svake godine, tokom godišnjeg sastanka, održi se i posebna panel diskusija o temi koja se u tom trenutku nalazi u fokusu bankarske zajednice, a ove godine u fokusu su bili stvarni efekti poremećaja u kreditiranju bazirani na iskustvima iz posljednje finansijske krize.
U sklopu ovogodišnjeg susreta guvernera održana je i 17. godišnja konferencija BIS-a o temi ’10 godina nakon velike finansijske krize – šta se promijenilo’, a na kojoj su učešće uzeli neki od najvećih ekonomskih stručnjaka današnjice.
Centralna banka BiH je dioničar BIS Basela od decembra 1997. godine, a BIS postoji od 1930. godine, što ga čini najstarijom međunarodnom finansijskom institucijom na svijetu, saopćeno je iz CBBiH.