BMW na IAA sajmu u Minhenu izlaže koncept BMW Vision Neue Klasse

0
120
BMW predstavlja dizajn koji će krasiti njihove automobile u električnoj i digitalnoj budućnosti

Na sajmu IAA Mobility u Münchenu domaći proizvođač BMW ove sedmice izlaže koncept BMW Vision Neue Klasse, viziju dizajna za sve buduće modele ove marke, koji će krasiti njihove automobile u električnoj, digitalnoj i cirkularnoj budućnosti.
Nagovještaj BMW-ove ‘nove klase’ utjelovljen je u konceptu The Vision Vehicle. Ističe se jednostavnim dizajnom, ravnim velikim plohama i tek ponekom distinktivnom linijom karoserije. Kako bi ostao vjeran tradiciji, zadržat će poznate prednje ‘bubrege’ na masci te ‘Hofmeisterov ugao’ na stražnjem dijelu bočnih prozora.
Iznutra donosi novu inačicu sistema BMW iDrive s unaprijeđenim digitalnim funkcijama. One ‘spajaju stvarni i virtualni svijet’ head-up zaslonom koji se prostire cijelom širinom vjetrobrana.
Koncept se ističe i po širokoj upotrebi recikliranih materijala, efikasnoj proizvodnji kad je riječ o emisijama štetnih plinova, kao i potpuno električnim pogonom. Središnji element pogona bit će šesta generacija tehnologije BMW eDrive, uz nove i efikasnije elektromotore te okrugle baterije s 20% većom energetskom gustoćom od prizmatskih ćelija.
“30% više dometa, 30% brže punjenje i 25% veća efikasnost” – to su odrednice kojima su se vodili u BMW-u stvarajući novi koncept, prenosi Autonet.hr. Razvojem proizvodnog procesa za Neue Klasse otvorena je najveća investicija u istoriji ove kompanije.