Bosna i Hercegovina dobila Pomorsko društvo Jadransko more

0
1345
BiH kod Neuma mora imati slobodan pristup do međunarodnih voda

U BiH je osnovano ‘Pomorsko društvo Jadransko more’, čiji će članovi, istaknuto je iz tog društva, raditi na uspostavljanju pomorske države Bosne i Hercegovine u njenom punom kapacitetu.
“Jedan od ciljeva društva je pokretanje inicijativa kod nadležnih institucija da se zakonskim rješenjima, strateškim i provedbenim planovima reguliraju pitanja vezana za međunarodno pravo, prava mora, pomorsko pravo, morske i kopnene granice te pokretanje drugih aktivnosti od značaja za pozicioniranje i funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao suverene i pomorske države”, izjavio je za agenciju Patria predsjednik tog društva Nešad Alikadić.
On je dodao da Udruženje ima i druge ciljeve, poput izrade studija i projekata iz oblasti morskog turizma, istraživanja morskog svijeta i geoloških istraživanja morskog dna, zaštite slobode plovidbe i komunikacije, izgradnje lučke infrastrukture kao i druge ciljeve.
“Zašto BiH ne bi imala trajektnu liniju, naprimjer Neum – Dubrovnik ili Neum – Ankona, ili prema Rijeci, zbog čega u Neumu ne bi imali luku”, rekao je Alikadić, dodajući da će Pomorsko društvo Jadransko more sve ove teme inicirati zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH.
Ideja za osnivanje Pomorskog društva Jadransko more nastala je u ljeto ove godine, nakon što se pokazalo da institucije Bosne i Hercegovine dosta teško same odgovaraju na najavu iz Hrvatske da će ta zemlja izgraditi Pelješki most i time zatvoriti BiH slobodan pristup do međunarodnih voda.