Bosnalijekov Lysobact u septembru najprodavaniji lijek u Rusiji

Bosnalijek u budžet za šest godina uplatio više od 100 miliona KM

0
747
Federalni premijer Fadil Novalić razgovarao sa predstavnicima kompanije Bosnalijek

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, primio generalnog direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića i izvršnog direktora za finansije ove kompanije Adnana Hadžića. Gosti su premijera upoznali s rezultatima poslovanja najastarije bh. farmaceutske kompanije koja je već nekolio godina u privatnom vlasništvu.
Premijer Novalić je kazao da Vlada FBiH prati aktivnosti te kompanje nakon izlaska državnog kapitala, te da je zadovoljstvo vidjeti podatke koji ukazuju da Bosnalijek iz godine u godinu posluje s dobitkom. On je goste upoznao i sa nedavno usvojenim dokumentom socijalno-ekonomskih reformi za period 2019. – 2022. godina, u kojem se jedan od ukupno četiri zadata cilja odnosi na zdravstveni sektor.
Uzunović je s domaćinima podijelio vijest o tome da je Bosnalijekov proizvod Lysobact u septembru bio najprodavaniji lijek od svih prodatih u Rusiji gdje je u prošlom mjesecu prodato više od milion komada ovog farmaceutskog proizvoda.
U prezentaciji je dat niz podataka o ovoj kompaniji koja postoji od 1951. godine i koja sad ima oko 6.000 dioničara diljem svijeta, a proizvode plasira na tržišta više od 20 zemalja. Bosnalijek je jedna od rijetkih farmaceutskih kompanija koja ima potpunu proizvodnju, a posebno su ponosni na svoj sektor za razvoj i istraživanje koji je često dojmaćin stručnjacima iz inostranstva.
U posljednjih pet godina broj uposlenih u Bosnalijeku se povećao za oko 300 i sad ih u ovoj kompaniji radi više od 900. U svijetu imaju devet svojih predstavništava, te pet kćerki kompanija. Imaju više 240 proizvoda među kojima su lijekovi, dodaci prehrani, kozmetika sa posebnom namjenom…
Gosti su, također istakli, da generišući prihode i ostvarajući dodatnu vrijednost za svoje dioničare, Bosnalijek ima značajan doprinos i za širu zajednicu kroz uplate obaveza prema budžetskim fondovima, u koje je u prethodnih šest godina uplatio više od 100 miliona KM.
U posljednjih pet godina su, kako je prezentirano, napravili 120 novih proizvoda, a plan je da se u naredne četiri godine proizvede još 60 novih. Samo u ovoj godini su imali 50 miliona KM investicija, a dividenda se isplaćuje redovno svake godine. Čelnici Bosnalijeka najavili su ambiciozan plan za period do 2024. godine koji podrazumijeva dodatna ulaganja i proširenje kapaciteta.