Britanci zabranili emitiranje oglasa za Defender koji dolazi blizu provalije

0
515
Početkom godine Jaguar Land Rover pokazao je novu reklamu za Defender, koju je ASA zabranila

Marketinški stručnjaci pokušavaju biti maštoviti i inovativni kada su reklame u pitanju, a gdje ćete bolju reklamu za Jaguar Land Rover od naglašavanja terenskih sposobnosti tih vozila.
Početkom godine Jaguar Land Rover pokazao je novu reklamu za Defender, pod nazivom Above and Beyond Land, uz koju ide slogan ‘gdje god se nađete’. No britansko tijelo koje razmatra prižužbe gledatelja, ASA, je oglas zabranila.
ASA odlučuje jesu li oglasi obmanjujući ili na neki drugi način krše Britanski kodeks o televizijskom oglašavanju. Utvrđeno je da ovaj oglas krši Kodeks, a sve se svodi na činjenicu da se Defenderi parkiraju blizu provaliji. Kamera zumira jedan Defender tokom parkiranja, a naglašava se korištenje parkirnih senzora, s porukom da je to sistem koji sprječava prevrtanje vozila.
Unatoč korištenju izmišljenih elemenata poput semafora usred ničega ili prometnog policajca koji stoji između dina, upravo je ovaj dio reklame dovoljno uznemirio gledatelje da se žale ASA-i. Bilo ih je samo dvoje, ali ASA je primorana analizirati sve pritužbe i očito su bili u pravu: parkirni senzor upozorava na prepreke, a ne na prazan prostor, kako je prikazano u videu.
ASA-in zaključak bio je da je oglas obmanjujući i, zbog slogana ‘gdje god se nađete’, kupci su mogli shvatiti da se mogu osloniti na senzore za parkiranje kako bi krenuli u prostor koji bi predstavljao ozbiljnu opasnost.
Kao odgovor, Jaguar Land Rover je naveo da se senzor javio u oglasu jer je otkrio kamene prepreke na tlu, ali argument nije uspio uvjeriti ASA-u, piše Revija HAK. Odluka je potvrđena i oglas se nikada neće emitirati u Ujedinjenom Kraljevstvu u ovim obliku.