Britanski avanturisti idu električnim Nissanom od sjevernog do južnog pola

0
329
Britanski par krenuo u pustolovinu u električnom Nissanu Ariya, opremljenom solarnim pločama i vjetroturbinom

Pustolovni britanski par, Chris i Julie Ramsey, krenuli su na avanturističku ekspediciju od sjevernog do južnog pola Zemlje. Nakon sveobuhvatnih sigurnosnih procjena, tim je krenuo u pustolovinu sa sjevernog pola 1823 (lokacije sjeverno od Kanade, vrlo blizu sjevernom polu). Na svom će putovanju voziti prema jugu i prijeći 27.000 km kroz Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku kako bi do decembra stigao do najzabačenijeg dijela svijeta – antarktičkog južnog pola.
Iako nijedno vozilo dosad nije uspjelo proputovati ekstremnu rutu između dvaju polova, oni su odlučili okušati sreću u 100% električnom vozilu. Chris i Julie odvažili su se na ovo putovanje kako bi pokazali koliko pouzdana i uzbudljiva električna vozila mogu biti, pridonijeli njihovoj popularizaciji i ostvarili dobar učinak na klimu.
Ekspedicijska Ariya donekle je preinačena kako bi se lakše nosila s ekstremnim terenima koji čekaju britanski par. U kontekstu prilagodbi najviše se izdvajaju podignuti ovjes te lukovi blatobrana koji su prošireni kako bi se omogućila ugradnja 39-colnih guma za vožnju preko dubokog snijega i arktičkog leda. Preinake nisu rađene na bateriji, pogonu i sistemu e-4ORCE, Nissanovoj tehnologiji kontrole svih točkova.
Par će na putovanju kroz zabačena polarna područja sa sobom voziti i sistem za obnavljanje energije, što uključujevjetroturbinu i sklopive solarne ploče. Tako će prototip za punjenje baterije moći iskoristiti energiju očekivanog snažnog vjetra i dulje dane, dok će Chris i Julie uživati u zasluženom predahu od vožnje izazovnim terenima, piše Autonet.hr. Tim se nada da će inovacije u pogledu punjenja nadahnuti buduće polarne ekspedicije u električnim vozilima.