Sarajevo: Bulevar branilaca Dobrinje zatvara se za motorni saobraćaj, osigurat će se 200 novih parking mjesta

0
498
Načelnik Efendić i direktor Grakopa Šukrija Melezović potpisali ugovor

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je danas sa Šukrijom Melezovićem, direktorom građevinske firme Grakop ugovor o izvođenju radova na sanaciji i proširivanju servisnih saobraćajnica i parkinga na širem prostoru naselja Dobrinja.
Vrijednost projekta kojim se uređuje unutrašnji saobraćaj u naselju Dobrinja iznosi 900.000 KM.
U sklopu projekta radit će se sanacija i proširivanje požarnih puteva i proširivanje postojećih parkinga čime će bit osigurano oko 200 novih parking mjesta u naselju Dobrinja. Time će se osigurati dodatni prostor za parkiranje vozila koja se sada parkiraju u pješačkoj zoni na Bulevaru branilaca Dobrinje. Radovi koji će biti realizirani kroz ovaj ugovor podrazumijevaju jednu vrstu reorganizacije i uređenja unutrašnjeg saobraćaja u Dobrinji.
“Realizacijom ovog projekta centralna zona Dobrinje, odnosno Bulevar branilaca Dobrinje, pretvorit će se u pješačku zonu. Sada imamo jedan dio prostora koji je pješačka zona, dok je drugi dio rezervisan za saobraćaj motornih vozila u jednom pravcu i parkiranje motornih vozila u jednoj od dvije saobraćajne trake. Naša ideja i plan je da se taj prostor u potpunosti zatvori za saobraćaj vozila, izuzev u jutarnjim satima za potrebu dostave u radnje koje se tamo nalaze i vozila hitne pomoći i vatrogasaca”, kazao je načelnik Efendić.
U zadnjih osam godina rast broja registrovanih automobile u općini Novi Grad bio je enorman. Otprilike 1.000 novih vozila je u jednoj godini registrovano u našoj općini. Za osam godina blizu 10.000 novih automobila i evidentan je problem sa saobraćajem u mirovanju koji se mora rješavati kroz ovakve i slične projekte.
Također veliki problem predstavljaju i neiskorištene garaže kojima upravlja KJKP Rad na Dobrinji i u Saraj – Polju, gdje je više od 1.000 parking mjesta na gornjim plohama neiskorišteno, a koje treba staviti u punu funkciju.
Direktor Melezović je podsjetio da je firma Grakop prisutna u Kantonu Sarajevo u svim općinama, da je uradila dosta posla za Novi Grad, tako da će i u ovom projektu biti ispoštovani svi zahtjevi, kako bi građani dobili što bolje uslove za življenje.