Capricciosa omiljena pizza Bosanaca i Hercegovaca

0
472
Pizza Day: U proteklih 12 mjeseci, Glovo isporučio skoro 200.000 pizza u Bosni i Hercegovini

Margherita, Capricciosa, Mexicana, Fungi, Vegetariana ili Quattro Formaggi bez obzira koju preferirate, jedna stvar oko koje se svi mogu složiti je to da je pizza jedan od najboljih kulinarskih izuma.
Vole je u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini gdje je u proteklih 12 mjeseci, kompanija Glovo višekategorijska platforma koja omogućava pristup različitim vrstama proizvoda i jela za kupce na zahtjev, isporučila skoro 200.000 pizza. Danas je Pizza dan i Glovo otkriva neke zanimljive podatke o navikama Bosanaca i Hercegovaca u posljednjih 12 mjeseci, kada je ovaj omiljeni italijanski specijalitet u pitanju.
Iako je Sarajevo grad sa najviše narudžbi koje sadrže pizzu i u kojem se dostavi najviše pizza, te grad u kojem Glovo ima najviše saradnji sa restoranima koji nude ovo jelo, Tuzla je pak grad u kojem je zabilježen najveći rast povećanja narudžbi koje sadrže pizzu, za skoro 300% u odnosu na 2021. godinu.
Istovremeno, Doboj je vodeći grad u BiH po udjelu pizza u ukupnom broju naručenih jela, koji iznosi skoro 17%. Broj Glovo partnera koji nude pizze na svom jelovniku se povećao u odnosu na 2021. godinu za više od 35%, dok je najbolji rezultat u ovoj kategoriji zabilježen u Zenici, gdje je broj partnera/restorana koji nude pizzu na svom meniju preko Glovo aplikacije uvećan za čak 233%. Također, u Bijeljini čak 50% Glovo partnera/restorana nudi pizzu, dok je u Mostaru taj procenat veći od 47%.
Najpopularnija pizza u svijetu, pizza Capricciosa, je i najnaručivanija pizza u BiH. Slijede je Margherita i Mexicana, dok se Funghi nalazi na četvrtom i Quatro Formaggi (četiri sira) tek na petom mjestu.
Aplikacija Glovo zabilježila je i jednog korisnika koji je u proteklih 12 mjeseci naručio čak 144 pizze. Najbrže dostavljena pizza bila je u Sarajevu. Iz jednog restorana na adresu naručioca pizza je stigla za manje od pet minuta od narudžbe, jer je restoran od naručioca bio udaljen svega osam metara.
Kada smo kod vremena, sigurno će vam biti interesantno saznati koje je to vrijeme u kojem Bosanci i Hercegovci najviše naručuju pizze. Aplikacija Glovo bilježi tzv. ‘zlatnu minutu’ kada su 12. augusta 2022. godine u isto vrijeme, u 9:53 sata, stigla čak 41 narudžba za pizzu. Decembar je bio mjesec kada se pizza najviše naručivala, pa je tako u ovom mjesecu dostavljeno više od 20.000 pizza, dok je 16% ukupnih godišnjih narudžbi pizza napravljeno petkom.
Po broju narudžbi pizza je definitivno na prvom mjestu, a slijede je burgeri i gyros, te se može raći kako je kraljica talijanske kuhinje omiljeno jelo mnogih u BiH.