Časopis ‘Javne nabavke’ obilježava prvu godišnjicu postojanja

Časopis 'Javne nabavke' u 2019. godini biće štampan na većem formatu a tematski i distribucijom prelazit će granice BiH, te donositi teme i obrađivati problematiku javnih nabavki u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji

0
1615
Novi broj stručnog časopisa 'Javne nabavke' donosi brojne zanimljive teme

Časopis ‘Javne nabavke’, koji objavom petog broja obilježava prvu godinu postojanja, posvećen je svim praktičarima javnih nabavki i svojim sadržajem, uz temeljit teorijski pristup, donosi i niz praktičnih primjera koji su od posebnog značaja za čitatelje.
“Raditi na poslovima javnih nabavki je izuzetno naporno i stresno. Uz sve uložene napore u smijeru poboljšanja, a ono se zaista i dešava, još uvijek je veoma mnogo nejasnoća, mnogo papirologije koja se traži ili nepromišljeno niskih cijena u određenim postupcima. Mnogo je problema koje mi, ulaganjem u časopis ‘Javne nabavke’, nastojimo barem djelimično ublažiti. Jedan pogrešan korak u javnim nabavkama može donijeti velike gubitke, a samim tim jasno je i da jedan koristan savjet, jedna prava informacija može spasiti mnogo toga“, kaže Muamer Muftić, glavni urednik i direktor firme ZAMM media CONSTULTING u čijem je časopis izdanju.
“Sarađujemo sa najvećim stručnjacima iz ove oblasti kako bismo čitateljima pružili ono najbolje. Oni su to prihvatili na najbolji način i jako smo sretni zbog toga“, dodao je Muftić.
_____________
Tenderi, novac poreskih obaveznika, rasipanje javnog novca, korupcija i slično pojmovi su koje u javnosti mnogo češće susrećemo od ključih pojmova koji vladaju izuzetno složenim procesom javnih nabavki. Pogledate li prema tome iz jednog drugog ugla, uočit ćete niz problema s kojima se službenici za javne nabavke susreću svakodnevno. Jedan od njih je i nedovoljno poznavanje ove oblasti i upućenosti u primjenu Zakona o javnim nabavkama kao i podzakonskih akata.
_____________ 

Časopis ‘Javne nabavke’, koji se objavljuje četiri puta godišnje, a koji je najavljen promotivnim izdanjem u novembru prošle godine, naišao je na izuzetno pozitivne kritike koje uredništvu daju vjetar uleđa. Tako će u 2019. godini biti štampan na većem formatu, što će doprinijeti boljoj preglednosti, tematski i distribucijom prelazit će granice BiH, donositi teme i obrađivati problematiku javnih nabavki u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.
Praktičari javnih nabavki iz regiona na taj način imat će jasan i precizan uvid u funkcioniranje sistema javnih nabavki u BiH. Sadržajno, na zahtjev dijela dosadašnjih pretplatnika, bit će obogaćen još većim brojem praktičnih primjera, učestalih pitanja i odgovora.
Prigodno obilježavanje prve godišnjice časopisa ‘Javne nabavke’ bit će upriličeno 13. decembra u hotelu Neptun Dubrovnik u okviru ‘Velikog završnog seminara javnih nabavki’.

U posljednjem broju časopisa ‘Javne nabavke’ za 2018. godinu možete pročitati:
• INTERVJU: Dragana Ribić, direktorica AJN, Filijala Banja Luka
• INTERVJU: Doc. dr. Tarik Rahić, ovlašteni predavač AJN i djelatnik BH Telecoma
• Đenan Salčin o planovima AJN-a za 2019. godinu
• Ilma Mehić-Jusufbašić o planiranim koracima URŽ-a u 2019. godini
• Supsidijarna primjena Zakona o upravnom postupku u pravnoj zaštiti
• Postupanja URŽ-a po žalbama izjavljenim u postupcima javne nabavke
• Nova logika unosa i provođenja višefaznih postupaka u sistemu e-Nabavki
• TEMA BROJA: Formiranje i zakonski zadaci Komisije za javne nabavke
• Javna nabavka usluga osiguranja
• Ugovorna kazna – penali – pravo zadržavanja
• Seminari i promocija knjige ‘Ugovori u postupcima javne nabavke’
• Pitanja, odgovori, komentari
• Horoskop javnih nabavki
• Skandi