CBBiH podržava reforme iz Pisma namjere koje se odnose na finansijski sektor

0
247
Sjedište Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) podržava reforme sadržane u Pismu namjere koje se odnose na finansijski sektor, naročito nadogradnju postojećeg Jedinstvenog registra računa kako bi uključivao i račune fizičkih lica u Bosni i Hercegovini.
Sve navedeno je usmjereno na jačanje finansijske stabilnosti i ispunjenja cilja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tj. unapređenje okvira za sprečavanje pranja novca/suzbijanje finansiranja terorizma, navodi se u saopćenju CBBiH.
Ekonomski prostor BiH je jedinstven, i banke, fizička i pravna lica posluju i obavljaju finansijske transakcije na području cijele Bosne i Hercegovine, bez ikakvih ograničenja. Upravo da bi se smanjila mogućnost nezakonitih transakcija od izuzetnog je značaja nadogradnja Jedinstvenog registra računa na nivou Bosne i Hercegovine. Ovim se ne ograničava mogućnost i pravo vođenja entitetskih registara, niti se na ovaj način vrši bilo kakav prenos nadležnosti.
CBBiH je Ustavom definisana institucija Bosne i Hercegovine, koja ima zakonski cilj da, osim osiguranja stabilnosti valute, potpomogne i održava platne i obračunske sisteme u BiH, kao i da provodi radnje u pomaganju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.
Pravni osnov za održavanje registra računa pravnih i fizičkih lica je apsolutno neupitan i CBBiH već duži niz godina ima uspostavljen Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata i Centralni registar kredita poslovnih subjekata i fizičkih lica. Nadogradnjom registra koji bi uključivao i račune fizičkih lica, zaokružio bi se ovaj proces i time značajno olakšao rad svim učesnicima u finansijskom sektoru, a naročito bankama, te posredno i građanima u BiH.
Ne vidimo na koji način nadogradnja Jedinstvenog registra ide na štetu bilo kome u Bosni i Hercegovini, navode iz CBBiH.
Imajući u vidu navedeno, CBBiH ostaje dosljedna u svojim nastojanjima da ispuni sve svoje zakonske i strateške ciljeve, uz kontinuirano očuvanje monetarne i finansijske stabilnosti u zemlji.
Guverner CBBiH daje punu podršku zahtjevima MMF-a koji su usmjereni ka jačanju finansijske stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te će jedino pod uslovima ispunjenja svih zahtjeva vezanih za finansijski sektor, pristati na potpisivanje Pisma namjere prema MMF-u, saopćeno je iz CBBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here