CBBiH: Smanjena inflaciona očekivanja usljed krize uzrokovane pandemijom

Za 2021. godinu očekivanja su da će inflacija iznositi 1%, što indicira da se ne očekuju znatniji inflatorni pritisci

0
834
Održana sjednica Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), na bazi prikupljenih podataka u oktobru, objavila je da inflaciona očekivanja za tekuću 2020. godinu iznose 0,27%, što je znatno niže od ranije iskazanih očekivanja. Razlog tome je opšte usporavanje ekonomskih aktivnosti i potražnje, što se direktno odražava na vrlo blagi očekivani porast cijena.
Za 2021. godinu očekivanja su da će inflacija iznositi 1%, što indicira da se ne očekuju znatniji inflatorni pritisci. Postojeći aranžman monetarne politike najvećim dijelom omogućio je održavanje niske inflacije, što je jedan od preduslova za održiv ekonomski rast.
Istraživanja inflacionih očekivanja su važna za monitoring ekonomskih zbivanja. Uobičajena je praksa da centralne banke nadgledaju inflaciona očekivanja, da bi na osnovu toga mogle intervenisati i održavati stabilnu inflaciju.
CBBiH je po preporuci Evropske komisije pristupila polugodišnjim istraživanjima inflacionih očekivanja.Prikupljanje i analiziranje podataka prvenstveno se odnosi na inflaciona predviđanja eksperata finansijskog sektora u BiH za tekuću i narednu godinu.
Centralna banka BiH će i dalje, u saradnji s bankama i osiguravajućim društvima, redovno provoditi ova istraživanja i objavljivati rezultate radi transparentne komunikacije s javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike, saopćeno je iz CBBiH.