CBBiH u Banja Luci obilježila Svjetski dan štednje

0
787
Sjedište Glavne banke RS Centralne banke BiH u Banjoj Luci (Foto: Profitiraj.ba)

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), danas je u objektu Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH u Banjoj Luci organizovana posjeta učenika Osnovne škole ‘Ivo Andrić’ i učenika Srednje ekonomske škole.
Prilikom posjete, učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, na temu upravljanja novcem i važnosti štednje, s ciljem da se kod djece od najranijih dana stvori svijest i razvoj ovih korisnih navika. Osim toga, učenici su bili u prilici da se upoznaju s radom CBBiH i njenim funkcijama.
Obilježavanje Svjetskog dana štednje bilo je prilika da se učenicima podijele prigodne publikacije – brošura za djecu pod nazivom ‘Novko i Novčica u svijetu novca’ te letak za srednjoškolce pod nazivom ‘Šta je štednja?’.
Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele BiH i univerziteta izvan BiH (SAD, Austrija).
Takođe, CBBiH je organizovala obilježavanje Svjetskog dana štednje na Palama (29.10.), a isto će učiniti u Mostaru (31.10.) i u Brčkom (1.11.), saopćeno je iz CBBiH.