CBBiH unaprijedila statistiku direktnih stranih investicija

0
1105
Poboljšan kvalitet i međunarodna uporedivost podataka CBBiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je kroz svoja statistička istraživanja omogućila detaljniji prikaz stanja direktnih stranih investicija (DSI).
Kroz novi unakrsni tabelarni prikaz, korisnicima je na raspolaganju istovremeni uvid u iznose investicija po zemljama i područjima djelatnosti. Na osnovu takvog prikaza je moguće analizirati strukturu investicija za svaku od zemalja iz koje dolaze strane direktne investicije, kao i geografsko porijeklo investicija za svako od područja djelatnosti (prema Nace Rev2). Na ovaj način se obogaćuje raspoloživa statistička podloga za predstavljanje i analiziranje potencijala za ulaganje u BiH.
Statistika stanja direktnih stranih investicija kompilirana na ovaj način raspoloživa je za period 2014.-2017., a može se naći na statističkom portalu web stranice CBBiH.
Analiza investiranja iz tri zemlje s najvećim iznosom ulaganja u BiH na kraju 2017. godine ukazuje na sljedeće: u investicijama iz Austrije, najveći udio od 60,4% se odnosi na finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, 25,7% na prerađivačku industriju, a 5,4% na oblast poslovanje nekretninama.
Istovremeno, iz Hrvatske, kao drugog najvećeg investitora u BiH, investicije u oblast finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja su 46,4%, u prerađivačku industriju 19,6%, a u oblast trgovine 15,4%. Investicije iz Srbije su dominanatne u oblasti informacija i komunikacija (70,0% od ukupnih ulaganja), 11,3% u trgovinu a 7,4% u prerađivačku industriju, saopćeno je iz CBBiH.