UniCredit Bank pruža potporu poduzetnicima uz pomoć mjera podrške EIF-a

0
511
Skupština UniCredit Bank d.d. Mostar dioničarima isplaćuje dividendu iz zadržane dobiti

UniCredit Bank d.d. Mostar uzela je učešće u paketu mjera podrške malim i srednjim preduzetnicima te preduzećima srednje tržišne kapitalizacije (do 3.000 zaposlenih) pogođenim epidemijom Covid-19, koji nudi Evropski investicijski fond (EIF).
Nove mjere omogućit će UniCredit Bank da ponudi kredite za obrtni kapital uz jamstvo EIF-a od 80% (prethodno 50%), što će preduzetnicima olakšati pristup finansiranju. Nove će mjere proširiti primjenjivost instrumenta InnovFin na velika preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, povećavajući time obim preduzeća koja zadovoljavaju uslove za finansiranje, uz mala i srednje velika preduzeća, te mala preduzeća srednje tržišne kapitalizacije koja su već obuhvaćena ovim instrumentom.
Uz to, kako bi se podržala digitalna transformacija preduzeća i usvajanje digitalnih tehnologija, instrument InnovFin se proširuje s ciljem pružanja finansijske podrške za investicije u digitalnu transformaciju. Ova inicijativa se finansira putem okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije, Horizon 2020, i EU fonda za strateška ulaganja (EFSU) koji je temelj Investicijskog plana za Evropu.
Ove nove mjere će omogućiti UniCreditu da pruži sveobuhvatnu podršku kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.
“Uz pomoć ove inicijative kompanijama nudimo kontinuiranu podršku kako bismo im pomogli da se nose s problemima vezanim uz likvidnost nastalim kao posljedica epidemije Covid-19”, rekli su Gianfranco Bisagni i Niccoló Ubertalli, direktori Komercijalnog bankarstva UniCredita za Srednju i istočnu Evropu.
U junu 2020. UniCredit je u državama SIE imao 30 jamstvenih programa uspostavljenih u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama i lokalnim razvojnim bankama, osiguravajući finansijsku podršku malim i srednje velikim preduzećima te preduzećima srednje tržišne kapitalizacije u ukupnom iznosu od 3,8 milijardi eura, od čega su 1,2 milijarde već iskorištene.
Preostalih 2,6 milijardi eura također uključuje nove lokalne jamstvene programe posvećene pružanju podrške za nošenje s ekonomskim posljedicama Covid-19 epidemije – 1,2 milijarde eura i jamstveni instrument InnovFin s paketom mjera koje su u vezi sa epidemijom – 600 miliona eura, koji imaju za cilj potaknuti kreditne aktivnosti u regiji tokom naredne 2-3 godine.
Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te leasing društvo u Srbiji koristit će jamstvenu podršku koju daje EIF, a koja je podržana kroz program Horizont 2020, dok će ugovore o garancijama sa bankama i leasing kompanijama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji podržati EFSI, finansijski stub Investicionog plana za Evropu.