ECB: Banke bilježe rekordni pad potražnje za kreditima

0
330
Kreditni rast registrovan je kod sektora stanovništva za 138,1 milion KM (1,2%)

Domaćinstva i preduzeća bore se s višim troškovima zaduživanja, a ekonomski izgledi su takođe lošiji nego što su bili. Zbog toga je manji interes za kredite, objavila je Evropska centralna banka (ECB).
Prema podacima ECB, u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježen je najveći pad potražnje za hipotekarnim kreditima otkad se vodi evidencija od 2003. godine.
Iz ECB-a su objasnili da je manji interes za kredite i među domaćinstvima i preduzećima, a među razlozima za negativne trendove na području hipoteka naveli su rast kamata, nisko povjerenje potrošača i sve lošije izglede na tržištu nekretnina.
Banke (njih 151), obuhvaćenih anketom ECB-a, očekuju nastavak ovakvog trenda i u prvom kvartalu ove godine.
Istovremeno, ECB ukazuje na značajno pooštravanje standarda kreditiranja u zadnjem tromjesečju prošle godine, što pokazuje da banke nisu sklone preuzimanju pretjeranih rizika u uslovima neizvjesne ekonomske perspektive.
Uslovi za dobijanje kredita najstroži su za kompanije od 2011. godine, kada je u eurozoni izbila dužnička kriza.
Proteklih mjeseci ECB je nekoliko puta podigao kamatne stope kako bi obuzdao divlju inflaciju. Inflacija u eurozoni u oktobru je premašila 10 postona godišnjem nivou, no u decembru se malo smirila i iznosila je 9,2 posto.