Koji je najoštećeniji i najčešće kraden auto 2022. godine?

0
255
Umjesto da dobiju automobil iz Njemačke, kupci riskiraju kupovinu vozila koje je uvezeno iz druge zemlje

Protekla 2022. bila je izazovna godina, kako na tržištu novih, tako i na tržištu rabljenih automobila. Industrija se još nije oporavila, a iako se čini da se još nismo vratili u stanje kakvo je bilo prije krize, u posljednjih 12 mjeseci dogodilo se mnogo uzbudljivih stvari. carVertical, platforma za provjeru istorijata automobila, donosi informacije i najzanimljivije statistike za 2022. godinu.

Buick je najčešće oštećeni automobil na tržištu

Uz pomoć ove platforme za provjeru istorijata automobila, u 2022. godini otkriveno je više od 1,4 miliona slučajeva oštećenja. Najveći procijenjeni račun za popravak odnosio se na Ferrari 812 Superfast, s nevjerojatnim iznosom od gotovo 300.000 eura.
Ukupna šteta otkrivena prošle godine iznosi gotovo 5,1 milijardi eura. Usporedbe radi, Forbes navodi da je vrijednost nogometnog kluba Real Madrid 4,75 milijardi eura.
Na vrhu popisa brendova automobila s najviše oštećenja nalazi se Buick. Tokom prošle godine, 78,1% Buick automobila provjerenih na platformi imalo je zapise o oštećenjima. Na četvrtom je mjestu BMW s 48,2% oštećenih modela.

Najčešće se krade Mercedes-Benz

Na carVerticalu je otkriveno više od 1.100 ukradenih vozila. Iako je stvarni opseg krađe vozila mnogo veći, takvi automobili obično kruže crnim tržištem.
Izuzetno je rijetko da ukradeni automobili ponovno dođu na tržište automobila, ali više od hiljadu slučajeva dokazuje da je još uvijek moguće naletjeti na vozilo koje bi moglo biti ukradeno.
Više od 50% uočenih ukradenih automobila proizvedeno je između 2014. i 2019. godine. No, vozila najpopularnija među lopovima proizvedena su 2017. (9,7% svih ukradenih vozila pronađenih na platformi za provjeru istorijata vozila).

15,2% provjerenih automobila ima lažnu kilometražu

Tokom prošle godine otkriveno je više od 7,4 milijardi vraćenih kilometara. Da bi zajedno dosegli tu kilometražu, hiljadu automobila sa stalnom brzinom od 100 km/h neprekidno treba voziti čak osam i po godina.
U prosjeku je 15,2% automobila imalo lažna očitanja kilometraže. Zato je skrivanje stvarne kilometraže jedan od najozbiljnijih problema na tržištu rabljenih automobila, što dovodi do značajnih financijskih problema prilikom posjedovanja vozila s vraćenom kilometražom.
Prema platformi, kupci vozila proizvedenih između 2010. i 2013. godine imaju najveći rizik za kupovinu automobila s vraćenom kilometražom. Gotovo svako deseto vozilo proizvedeno 2011. godine ima lažnu kilometražu (9,2% svih vozila), a riskantni su i automobili proizvedeni 2012. i 2013. godine, s 8,6% i 7,9% vozila s vraćenom kilometražom.

Omiljeni automobili u 2022.: BMW serije 3 i 5, Volkswagen Golf

Podaci pokazuju da su pet najpopularnijih brendova automobila provjerenih prošle godine bili BMW (15,8%), Volkswagen (14,5%), Audi (12,3%), Mercedes-Benz (8,6%) i Ford (5,0%).
Ovo nije prvi put da je BMW na prvom mjestu zbog svoje popularnosti, posebno među mlađom publikom. Štaviše, kada su u pitanju najpopularniji specifični modeli, najpopularniji automobili na platformi su BMW serije 3, Volkswagen Golf, BMW serije 5, Volkswagen Passat i Audi A4.
Što se tiče najpopularnijih boja automobila na carVerticalu, očita je dominacija tri boje. Najpopularniji provjereni automobili bili su crne boje (24,6% svih automobila), sivi (20,3%) i bijeli (14,2%), a slijede ih plava vozila (10,3%).
U istraživanju su analizirane informacije iz 27 različitih zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Njemačke, Francuske, Španije, Italije, Nizozemske, Belgije, Mađarske, Rumunije, Litve, Latvije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Češke, Poljske, Bugarske, Srbije, Švedske, Švicarske, Danske, Finske, Australije i Meksika.