CCI: Zapošljavanje u javnom sektoru i dalje bez poštenog konkursa

0
1041
Centri civilnih inicijativa predstavili Izvještaj o monitoringu imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili Izvještaj o monitoringu imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, koji daje pregled regulative i prakse imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru tokom 2016. i 2017. godine.
“Provedeno istraživanje pokazuje da je u protekle dvije godine bilo intenzivnog zapošljavanja u javnom sektoru, kroz nastavak gomilanja zaposlenih u javnim institucijama, upravama, fondovima i javnim preduzećima, i to najčešće bez konkursa. Sublimirani podaci za period 2016. – 2017. godina pokazuju kako je u 68% anketiranih institucija na državnom nivou bilo novog zapošljavanja, u 72% institucija, ustanova i preduzeća na nivou Federacije BiH, dok se u Republici Srpskoj zapošljavanje potvrdilo kod čak 82% anketiranih. Pri tome, 2/3 upitanika potvrdili su angažovanje dodatnog osoblja po osnovu ugovora o djelu u 2016. godini, dok je ovaj procenat nešto manji u 2017. godini”, navodi se u Izvještaju CCI-a.
Nalazi monitoringa CCI-a, pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparetan. Preciznije, indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi 39 (na skali od 0 do 100). On je skoro 2,5 puta manji u odnosu na stanje kojem težimo – da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kriterijumi za ocjenjivanje na konkursu dostupni kandidatima, da se sastavi komisija objave tokom faze raspisivanja konkursa, te da se vrši imenovanje i zapošljavanje najbolje rangiranih kandidata, prenosi agencija Patria.
Jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi je sastav i izbor nadležnih konkursnih komisija. Tokom dvije godine monitoringa, nije bilo izmjene predmetne legislative koja bi ujednačila i harmonizovala sastav navedenih komisija.
Zbog svega navedenog potrebno je dodatno povećanje transparentnosti i modernizacija mehanizma javnog konkursa, koji bi omogućio u praksi ostvarivanje principa meritornosti, transparentnosti i odgovornosti, tj. fer i pošten postupak kroz koji će biti zapošljavani najstručniji i najkvalitetniji kandidati.
U proteklom periodu, preko 20. 000 građana je svojim potpisom na peticiju dalo podršku zahtjevu za izmjenu zakona koji uređuju oblast zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake šanse za zapošljavanje, navode iz CCI-a.