Čelnik Amazona, Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu

0
963
Jeff Bezos se povlači sa funkcije izvršnog direktora Amazona (Foto: Getty Images)

Osnivač i izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos (54) je najbogatiji čovjek na svijetu.
Prema pisanju Bloomberga, Bezosovo bogatstvo prešlo je prag od 150 milijardi dolara i time je čak za 55 milijardi dolara bogatiji od čelnika Microsofta Billa Gatesa, drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu.
Gatesovo bogatstvo procjenjuje se na 95,3 milijarde dolara, a da nije bilo njegovih dobrotvornih donacija u iznosu od 2,9 milijarde dolara u gotovini i 700 miliona Microsoftovih dionica, njegova neto vrijednost sada bi iznosila preko 150 milijardi dolara, piše Bloomberg.
No, uračuna li se inflacija, prag od 100 milijardi dolara koji je Gates prešao 1999. godine, na vrhuncu informatičkog buma, danas bi vrijedilo 149 milijardi dolara.
Jeff Bezos je prešao i tu liniju te je najbogatiji čovjek od 1982. godine, kada je Forbes prvi put objavio listu najbogatijih ljudi na svijetu. Neto vrijednost njegovog bogatstva, samo ove godine, porasla je za 52 milijarde dolara, što je više od ukupne vrijednosti cijele Alibaba Grupe i bogatstva direktora Jacka Maa, najbogatijeg Azijca.
Ipak, Bezos još uvijek nije dovoljno jak da samostalno s trona skine najbogatiju dinastiju, porodicu Walton koja stoji iza najvećeg trgovačkog lanca Walmart i čije se ukupno bogatstvo procjenjuje na 151,5 milijardi dolara.