Cijene rabljenih automobila rastu, i starija vozila sve skuplja

0
724
Na veće cijene rabljenih vozila utiče mala ponuda vozila što je posljedica koronavirusa, krize čipova i nedostatka dijelova

Cijene polovnih automobila dramatično rastu i zasad nema promjena na vidiku. U oktobru 2022. godine cijene rabljenih benzinskih vozila dosegnule su novi rekord.
Prema posljednjem izdanju DAT barometra Deutsche Automobil Treuhanda, u prosjeku je 68,2 posto cijene novog vozila traženo za tri godine stare automobile s benzinskim motorima, što je apsolutni rekord. Za ove cijene zaslužni su mala ponuda vozila što je posljedica koronavirusa, krize čipova i nedostatak dijelova, piše Revija HAK.
Prema analizi DAT-a, od ljeta 2021. bilježe se realni skokovi cijena polovnih automobila, dok je vrijednost benzinskih rabljenih automobila u junu 2021. iznosila 55,5 posto, godinu kasnije bila je 67,6 posto. Cijene dizelaša drže se na nivou od 65,3 posto zadržavanja vrijednosti za tri godine stare rabljene automobile.
Prema DAT-u, povećanje cijena ne utječe samo na trogodišnjake. Kada je ponuda oskudna, a potražnja velika, velika je potražnja i za starijim vozilima.